Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

Trenutna ocena: 4.64

UPOZORENJE
Steroidi su štetni i mogu ostaviti ozbiljne posledice po organizam. Pre upotrebe obavezno se konsultujte sa lekarom. Ovaj tekst je isključivo informativne prirode, a nikako preporuka za upotrebu opisanih sredstava.


Deca durabolin (nandrolone decanoate, u žargonu deka) je definitivno jedan od najčešće korišćenih anaboličkih steroida u svetu, pa i kod nas. U pitanju je injekcioni steroid, derivat 19-norandrosterona i zajedno sa sličnim proizvodima, nalazi se na listi zabranjenih sredstava MOKA-a. Na tržištu se može naći u uljanom rastvoru, obično u ampulama od 200mg.

Deca durabolin se detektuje na osnovu nivoa nandrolona u urinu. Gornja granica je 2mg/l urina. Ukoliko je količina veća od ove, sportista se smatra dopingovanim.

Visokog je anabolnog i niskog androgenog indeksa, i smatra se relativno bezbednim. Zbog svoje hemijske strukture, toksični efekti na jetru su mnogo manji nego što je slučaj sa ostalim anaboličkim steroidima.

Kliničke studije pokazuju da deca durabolin daje vidne rezultate u povećanju mišićne snage i mase, povećanju apetita, povećanju produkcije crvenih krvnih zrnaca, povećanju gustine kostiju, te je efikasan u lečenju anemije i osteoporoze, a sporadično se koristi u otklanjanju bolova iz zglobova i tetiva.

U umerenim dozama retko se javljaju neželjeni efekti, uglavnom akne. U organizmu se ne pretvara u DHT pa je umanjen rizik i od preteranog opadanja kose. Kod većih doza, ipak se mogu javiti problemi poput ginekomastije i smanjenja libida.

Zbog sporog razlaganja, dovoljno ga je uzimati jedanput nedeljno u vidu intramuskularne injekcije. U organizmu se može zadržati i do godinu dana, što je primarni razlog čestog "padanja" sportista na doping kontroli

Uobičajene nedeljne doze su 100-200mg za muškarce i 50mg za žene. Međutim, česta su preterivanja (400mg i više), iako se ovde postavlja pitanje svrsishodnosti tako velikih doza jer je obično njihov rezultat izražen samo kroz povećan rizik od neželjenih efekata.

Koristi se u ciklusima različitog trajanja (4-8 nedelja), neretko u kombinaciji sa drugim anaboličkim steroidima radi povećanja efekta. Tako na primer, za značajno povećanje mišićne snage i mase, popularna je kombinacija deca durabolin i metan (dianabol, tj. methandrostenolon).

Zbog svoje popularnosti omiljena je meta falsifikatora, pa se danas jako teško dolazi do originalnog proizvoda. Cena kod nas je oko 5€ po ampuli.

Tagovi

steroidi

Trening
Veslanje

30. Jan 2011.

Vučenje do brade

30. Jan 2011.

Propadanja

30. Jan 2011.

Pek dek

30. Jan 2011.

Antiestrogeni

7. Jun 2009.

Armstrongov program za zgibove

9. Nov 2008.

Aerobik

1. Nov 2008.

Jednoručni biceps pregib na kosoj klupi

30. Jan 2011.

Zgibovi

30. Jan 2011.

Testosteron

5. Nov 2006.