Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

Trenutna ocena: 2.20

UPOZORENJE
Steroidi su štetni i mogu ostaviti ozbiljne posledice po organizam. Pre upotrebe obavezno se konsultujte sa lekarom. Ovaj tekst je isključivo informativne prirode, a nikako preporuka za upotrebu opisanih sredstava.


Testosteron je steroidni hormon iz androgene grupe. Primarno ga luče testisi kod muškaraca i jajnici kod žena, a male količine proizvodi i nadbubrežna žlezda. Da ne bude zabune, telo prosečnog odraslog muškaraca dnevno proizvodi 4-8mg testosterona, što je dvadeset puta više nego kod žena.

Kako testosteron deluje? Generalno, androgeni hormoni podstiču sintezu proteina i rast tkiva koja sadrže androgene receptore. Očigledna posledica su rast mišićne mase i povećanje snage, povećana čvrstoća i gustina kostiju. Utiče na formiranje muških polnih organa još u fazi fetusa, njihovo sazrevanje u pubertetu, kao i formiranje sekundarnih muških polnih karakteristika (dublji glas, maljavost, rast brade, formiranje spermatogenog tkiva u testisima, širenje ramena i grudnog koša itd). Podiže libido, energiju, imunitet i pruža zaštitu od osteoporoze, a neophodan je za stvaranje i aktivaciju spermatozoida.

Međutim, brojna su i neželjena dejstva. Tu se mogu ubrojati atrofija testisa i neplodnost, privremeno zatvaranje epifiza, retencija vode, povišen krvni pritisak, poremećen rad srca, smanjeno izlučivanje hlora, sumpora, azota, kalijuma, natrijuma i fosfora, pojačano lučenje lojnih žlezda u koži, pojava akni, gubitak kose i ćelavost. Veoma je toksičan za jetru (uvećanje) i prostatu (česta mokrenja i upale), a može dovesti i do pojave tumora na ovim organima. Upotreba metiltestosterona i drugih 17-metil derivata može dovesti do pojave žutice. Kod korisnika se često javlja nervna nestabilnost uz povećanu agresivnost koja može preći u tešku depresiju.

Kako se koristi? Testosteron se lako apsorbuje preko kože, sluzokože usta i digestivnog trakta, ali se potom većim delom neutrališe u jetri. Zato je dostupan u formi intramuskularnih injekcija, gelova, flastera i potkožnih kapsula. Sportisti koji ne žele da koriste testosteron mogu koristiti preparate kao što su Tribulus Terestris, Androstenedion, Dehydroepiandrosteron (DHEA) i dr. koji se svrstavaju u suplemente i čiji je zadatak da podignu nivo prirodnog testosterona u organizmu.

Napomena:

U opticaju su različiti nazivi za ovaj hormon i njegove derivate, a ovde su nabrojani samo neki od njih: Androst-4-en-3-one, 17-hydroxy-, (17β)-; δ(Sup4)-Androsten-17β-ol-3-one; Androlin; Andronaq; Andrusol; Cristerona T; Geno-cristaux Gremy; Homosteron; Homosterone; Mertestate; Neotestis; Orquisteron; Perandren; Percutacrine androgenique; Primotest; Primoteston; Sustanon; Sustanone; Teslen; Testandrone; Testiculosterone; Testobase; Testopropon; Testosteroid; Testosteron; Testoviron Schering; Testoviron T; Testrone; Testryl; Virormone; Virosterone; 4-Androsten-17β-ol-3-one; δ(4)-Androsten-17β-ol-3-one; component of Di-Genik; component of Di-Met; component of Duogen; component of Mal-O-Fem; trans-Testosterone; Androst-4-en-17β-ol-3-one; Androst-4-en-3-one, 17β-hydroxy-; Malerone; Malogen, aquaspension injection; Neo-Hombreol F; Oreton; Oreton F; Synandrol F; Testoviron; 17β-Hydroxy-δ(sup4)-androsten-3-one; 17β-Hydroxy-4-androsten-3-one; 17β-Hydroxyandrost-4-en-3-one; 17-Hydroxy-(17β)-androst-4-en-3-one; Cristerone T; 7-β-Hydroxyandrost-4-en-3-one; Malestrone; Andro 100; Dofsol; Testoderm; Testolin; Testro AQ; 17-Hydroxyandrost-4-en-3-one; Androst-4-en-3-on-17B-ol.

Tagovi

steroidi

Trening
Nivo 1 za muškarce

4. Nov 2008.

Aerobik

1. Nov 2008.

Odizanje trupa

30. Jan 2011.

Stojeći biceps pregib

30. Jan 2011.

Armstrongov program za zgibove

9. Nov 2008.

Duboki čučanj

30. Jan 2011.

Plantarna fleksija stopala (listovi)

30. Jan 2011.

Vučenje do brade

30. Jan 2011.

Ravni benč

29. Jan 2011.

HCG

27. Jun 2009.