Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

Trenutna ocena: 2.20

UPOZORENJE
Steroidi su štetni i mogu ostaviti ozbiljne posledice po organizam. Pre upotrebe obavezno se konsultujte sa lekarom. Ovaj tekst je isključivo informativne prirode, a nikako preporuka za upotrebu opisanih sredstava.


Testosteron je steroidni hormon iz androgene grupe. Primarno ga luče testisi kod muškaraca i jajnici kod žena, a male količine proizvodi i nadbubrežna žlezda. Da ne bude zabune, telo prosečnog odraslog muškaraca dnevno proizvodi 4-8mg testosterona, što je dvadeset puta više nego kod žena.

Kako testosteron deluje? Generalno, androgeni hormoni podstiču sintezu proteina i rast tkiva koja sadrže androgene receptore. Očigledna posledica su rast mišićne mase i povećanje snage, povećana čvrstoća i gustina kostiju. Utiče na formiranje muških polnih organa još u fazi fetusa, njihovo sazrevanje u pubertetu, kao i formiranje sekundarnih muških polnih karakteristika (dublji glas, maljavost, rast brade, formiranje spermatogenog tkiva u testisima, širenje ramena i grudnog koša itd). Podiže libido, energiju, imunitet i pruža zaštitu od osteoporoze, a neophodan je za stvaranje i aktivaciju spermatozoida.

Međutim, brojna su i neželjena dejstva. Tu se mogu ubrojati atrofija testisa i neplodnost, privremeno zatvaranje epifiza, retencija vode, povišen krvni pritisak, poremećen rad srca, smanjeno izlučivanje hlora, sumpora, azota, kalijuma, natrijuma i fosfora, pojačano lučenje lojnih žlezda u koži, pojava akni, gubitak kose i ćelavost. Veoma je toksičan za jetru (uvećanje) i prostatu (česta mokrenja i upale), a može dovesti i do pojave tumora na ovim organima. Upotreba metiltestosterona i drugih 17-metil derivata može dovesti do pojave žutice. Kod korisnika se često javlja nervna nestabilnost uz povećanu agresivnost koja može preći u tešku depresiju.

Kako se koristi? Testosteron se lako apsorbuje preko kože, sluzokože usta i digestivnog trakta, ali se potom većim delom neutrališe u jetri. Zato je dostupan u formi intramuskularnih injekcija, gelova, flastera i potkožnih kapsula. Sportisti koji ne žele da koriste testosteron mogu koristiti preparate kao što su Tribulus Terestris, Androstenedion, Dehydroepiandrosteron (DHEA) i dr. koji se svrstavaju u suplemente i čiji je zadatak da podignu nivo prirodnog testosterona u organizmu.

Napomena:

U opticaju su različiti nazivi za ovaj hormon i njegove derivate, a ovde su nabrojani samo neki od njih: Androst-4-en-3-one, 17-hydroxy-, (17β)-; δ(Sup4)-Androsten-17β-ol-3-one; Androlin; Andronaq; Andrusol; Cristerona T; Geno-cristaux Gremy; Homosteron; Homosterone; Mertestate; Neotestis; Orquisteron; Perandren; Percutacrine androgenique; Primotest; Primoteston; Sustanon; Sustanone; Teslen; Testandrone; Testiculosterone; Testobase; Testopropon; Testosteroid; Testosteron; Testoviron Schering; Testoviron T; Testrone; Testryl; Virormone; Virosterone; 4-Androsten-17β-ol-3-one; δ(4)-Androsten-17β-ol-3-one; component of Di-Genik; component of Di-Met; component of Duogen; component of Mal-O-Fem; trans-Testosterone; Androst-4-en-17β-ol-3-one; Androst-4-en-3-one, 17β-hydroxy-; Malerone; Malogen, aquaspension injection; Neo-Hombreol F; Oreton; Oreton F; Synandrol F; Testoviron; 17β-Hydroxy-δ(sup4)-androsten-3-one; 17β-Hydroxy-4-androsten-3-one; 17β-Hydroxyandrost-4-en-3-one; 17-Hydroxy-(17β)-androst-4-en-3-one; Cristerone T; 7-β-Hydroxyandrost-4-en-3-one; Malestrone; Andro 100; Dofsol; Testoderm; Testolin; Testro AQ; 17-Hydroxyandrost-4-en-3-one; Androst-4-en-3-on-17B-ol.

Tagovi

steroidi

Trening
Letenje u pretklonu

30. Jan 2011.

Nožno pregibanje (leg curl)

30. Jan 2011.

Uski benč

30. Jan 2011.

Nivo 2 za žene

3. Nov 2008.

Aerobik

1. Nov 2008.

Najčešće sportske povrede

6. Nov 2008.

Teretana u funkciji plivanja

6. Nov 2008.

Drostanolone propionate

20. Jun 2009.

Nivo 1 za žene

2. Nov 2008.

Odizanje trupa

30. Jan 2011.