Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

Trenutna ocena: 4.50

UPOZORENJE
Steroidi su štetni i mogu ostaviti ozbiljne posledice po organizam. Pre upotrebe obavezno se konsultujte sa lekarom. Ovaj tekst je isključivo informativne prirode, a nikako preporuka za upotrebu opisanih sredstava.


Ovo nije klasični steroid u hemijskom smislu i ne spada u grupu anaboličkih steroida iako se koristi u bodybuildingu. Hemijski je klasifikovan kao beta-2 andrenergic agonist. Clenbuterol je bronchiodilator i u medicini služi za tretman astme. Zašto ga onda uzimaju bodybuilderi?

Pokazalo se da clenbuterol jako dobro smanjuje naslage masti, i to one najgušće, tzv. smeđe salo koje se najteže topi. Clenbuterol lagano povećava telesnu temperaturu i za svaki nivo podignute temperature, sagori oko 5% kalorija iz tela. Jako je popularan i među ženama, jer brzo skida nepotrebno salo i celulit. Istraživanja su pokazala da clenbuterol u manjoj meri stimulira i rast mišićne mase što ga čini poželjnim jer obično uz dijetu za skidanje masti, gubimo i nešto mase.

Bodybuilderi ga uzimaju nekoliko nedelja pre takmičenja kako bi dobili dobru definiciju. Clenbuterol ima kratak vek aktivnosti i telo se lako privikava na njegovo delovanje čime se smanjuje efekat skidanja masti. Da bi se to izbeglo, clenbuterol se dozira kroz ciklus od 12 nedelja, po dva dana uzimanja (6 tableta dnevno) i 2 dana pauze naizmenično; na kraju ciklusa obavezno napraviti višemesečnu pauzu.

U većim količinama ili pri nepravilnom doziranju može biti opasan, naročito za osobe sa slabijim srcem, jer ubrzava njegov rad i podstiče euforiju (uznemirenost). U tom slučaju treba odmah stati sa uzimanjem nekoliko dana i eventualno nastaviti ako se simptomi smire. Nezgodna je stvar što efekat skidanja masti traje relativno kratko, tj. nakon nekog vremena telesne masti se polako počinju vraćati i postupak se mora ponaviti.

Farmaceutsko ime: clenbuterol
Efektivne doze: 40-160 µg/dan, oralno
Dozvoljene doze: 10, 20, 40 µg tablete, 16 µg/ml injekcije ili 25 µg/ml oralni sprej

Proizvođači

Arzneimittel Werk Dresden Contraspasmin (G) 20mcg tablete
Biomedica Foscama Clenasma 20mcg tablete
Chinoin Novegam (MX) 20mcg tablete
Falqui Contrasmina (I) 20mcg tablete
Fidelis Cesbron (PT) 20mcg tablete
Juste Ventolase (ES) 20mcg tablete
Quimedical Broncoterol (PT) 20mcg tablete
Richter Ventipulmin (A) 16mcg/ml
Salus Prontovent (I) 20mcg tablete
Sopharma Sofia Clenbuterol Pharmachim (BG) 20mcg tablete
Thomae Spiropent (G, A,DK,I,ES,MX,BG,HU,CZ) 20mcg tabs
Spiropent mite (G) 20mcg tabs
Spasmo-mucosolvan (G) 20mcg tabs
Valeas Monores (I) 20mcg tabs
Von Boch Broncodil (I) 20mcg tabs
Unknown Oxyflux (MX) 20mcg tabs
Boehringer-Ingelheim Ventipulmin 25mg/ml oral spray (veterinarski)

Tagovi

steroidi