Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

UPOZORENJE
Steroidi su štetni i mogu ostaviti ozbiljne posledice po organizam. Pre upotrebe obavezno se konsultujte sa lekarom. Ovaj tekst je isključivo informativne prirode, a nikako preporuka za upotrebu opisanih sredstava.


Ako bolje pogledate sadržaj preparata koji koriste bodybuilderi, videćete da je efedrin prisutan bilo u čistom obliku ili kao Ma-huang (kineski čaj koji takođe sadrži efedrin). Efedrin je snažno stimulativno sredstvo zabranjeno od strane IOC-a 1972 godine "zbog nepredvidivih promena u radu srca, pritisku i raspoloženju".

Efedrin je alkaloid s efektom stimulacije simpatikusa uz karakteristično pokretanje adrenalina, zbog čega se u medicini koristi protiv astme, bronhitisa i kongestije nazalnih kanala (naglo otvara disajne puteve). Kako snažno stimuliše alfa i beta receptore, nikad se ne zna kako će korisnik reagovati. Poseban psihološki efekat se može opisati kao kada se ljuljate na stolici i odjednom izgubite ravnotežu i krenete da padate unazad! Stimulacija nije kao kod kafe (blaga euforija) već sa jakim uzbuđenjima koja nemaju vidljivi uzrok, zavisno od doze traje 30-40 minuta i krajnje je nepoželjna u vreme takmičenja. Ako se kombinuju kofein i efedrin, korisnik u trenutku može kolabirati usled pada pritiska.

Zanimljiva su istraživanja o uticaju efedrina. Tako npr. istraživanje iz 1997. godine (doza od 24mg) nije utvrdilo bitniji uticaj na snagu i izdržljivost sportista, dok je godiju dana kasnije ista istraživačka grupa ispitala dozu od 24mg efedrina u kombinaciji sa 130mg teofilina iz čaja i dobila neznatno poboljšanje samo po jednom parametru. Na temelju iskustva američkog plivača Rick Demonta koji je bio astmatičar i koristio je efedrin u spreju kao lek, Američka Akademija za Alergiju (American Academy of Allergy) donela je posebnu rezoluciju po kojoj je mogao da prođe anti-doping kontrolu. Inaće, efedrin je pronađen u mokraći Diega Maradone, atletičara McMartina i Silken Laumana. Na Olimpijadi u Seulu 1988 godine. bio je problem s takmičarima koji su koristili ginseng (sadrži pseudoefedrin u malim količinama). Kako da pseudoefedrin nije bitno uticao na mogućnosti sportista, komisija nije reagovala.

Prema uzoru na kofein, bilo je pokušaja da se efedrin stavi na listu napitaka za rehidraciju i oporavak, npr. Ultimate Orange firme Next Nutrition kome je dodat ekstrakt kineskog čaja Mahuang. Efedrin se koristi kao dodatak i u sredstvima za mršavljenje, a verovanje da "topi" masno tkivo poteklo je upravo od body buildera.

Doziranje i sporedni efekti: sredstvo je toliko snažno da su i male doze problematične (10-20 mg) pogotovo ako se duže uzimaju. Mora se naglasiti da su reakcije individualne; nervoza, razdražljivost, drhtanje, bezrazložni strah. Nesanica i glavobolja su blagi sporedni efekti. Kod većih doza javljaju se lupanje srca, porast krvnog pritiska, gušenje i hipoglikemija.

Tagovi

stimulansi, efedrin

Trening
Drostanolone propionate

20. Jun 2009.

Nožna ekstenzija (šutiranje)

30. Jan 2011.

Ne verujte vagi

8. Nov 2008.

Pek dek

30. Jan 2011.

Mrtvo dizanje

30. Jan 2011.

Trening za početnike

1. Nov 2008.

Pilates

2. Nov 2008.

Uski benč

30. Jan 2011.

Deca durabolin

2. Jan 2006.

Nivo 1 za muškarce

4. Nov 2008.