Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

UPOZORENJE
Steroidi su štetni i mogu ostaviti ozbiljne posledice po organizam. Pre upotrebe obavezno se konsultujte sa lekarom. Ovaj tekst je isključivo informativne prirode, a nikako preporuka za upotrebu opisanih sredstava.


Ako bolje pogledate sadržaj preparata koji koriste bodybuilderi, videćete da je efedrin prisutan bilo u čistom obliku ili kao Ma-huang (kineski čaj koji takođe sadrži efedrin). Efedrin je snažno stimulativno sredstvo zabranjeno od strane IOC-a 1972 godine "zbog nepredvidivih promena u radu srca, pritisku i raspoloženju".

Efedrin je alkaloid s efektom stimulacije simpatikusa uz karakteristično pokretanje adrenalina, zbog čega se u medicini koristi protiv astme, bronhitisa i kongestije nazalnih kanala (naglo otvara disajne puteve). Kako snažno stimuliše alfa i beta receptore, nikad se ne zna kako će korisnik reagovati. Poseban psihološki efekat se može opisati kao kada se ljuljate na stolici i odjednom izgubite ravnotežu i krenete da padate unazad! Stimulacija nije kao kod kafe (blaga euforija) već sa jakim uzbuđenjima koja nemaju vidljivi uzrok, zavisno od doze traje 30-40 minuta i krajnje je nepoželjna u vreme takmičenja. Ako se kombinuju kofein i efedrin, korisnik u trenutku može kolabirati usled pada pritiska.

Zanimljiva su istraživanja o uticaju efedrina. Tako npr. istraživanje iz 1997. godine (doza od 24mg) nije utvrdilo bitniji uticaj na snagu i izdržljivost sportista, dok je godiju dana kasnije ista istraživačka grupa ispitala dozu od 24mg efedrina u kombinaciji sa 130mg teofilina iz čaja i dobila neznatno poboljšanje samo po jednom parametru. Na temelju iskustva američkog plivača Rick Demonta koji je bio astmatičar i koristio je efedrin u spreju kao lek, Američka Akademija za Alergiju (American Academy of Allergy) donela je posebnu rezoluciju po kojoj je mogao da prođe anti-doping kontrolu. Inaće, efedrin je pronađen u mokraći Diega Maradone, atletičara McMartina i Silken Laumana. Na Olimpijadi u Seulu 1988 godine. bio je problem s takmičarima koji su koristili ginseng (sadrži pseudoefedrin u malim količinama). Kako da pseudoefedrin nije bitno uticao na mogućnosti sportista, komisija nije reagovala.

Prema uzoru na kofein, bilo je pokušaja da se efedrin stavi na listu napitaka za rehidraciju i oporavak, npr. Ultimate Orange firme Next Nutrition kome je dodat ekstrakt kineskog čaja Mahuang. Efedrin se koristi kao dodatak i u sredstvima za mršavljenje, a verovanje da "topi" masno tkivo poteklo je upravo od body buildera.

Doziranje i sporedni efekti: sredstvo je toliko snažno da su i male doze problematične (10-20 mg) pogotovo ako se duže uzimaju. Mora se naglasiti da su reakcije individualne; nervoza, razdražljivost, drhtanje, bezrazložni strah. Nesanica i glavobolja su blagi sporedni efekti. Kod većih doza javljaju se lupanje srca, porast krvnog pritiska, gušenje i hipoglikemija.

Tagovi

stimulansi, efedrin

Trening
Trening sa opterećenjem

1. Nov 2008.

Teretana u funkciji plivanja

6. Nov 2008.

Nožni potisak (leg press)

30. Jan 2011.

Dianabol

1. Mar 2006.

Veslanje u pretklonu

30. Jan 2011.

Duboki čučanj

30. Jan 2011.

Rameni potisak (ispred i iza glave)

30. Jan 2011.

Nivo 1 za žene

2. Nov 2008.

Kosi benč

30. Jan 2011.

HCG

27. Jun 2009.