Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

Trenutna ocena: 1.00

Sve do šezdesetih godina XX veka doktori su nas uveravali da ishrana nema velikog uticaja na naše zdravlje. Nauka je u međuvremenu dokazala da to nije tačno. Gradivna materija od koje se sastoje ćelije u našem organizmu se crpi upravo iz hrane koju unosimo (ovo naravno ne važi za ćelije stvorene pre rođenja). Korisne supstance organizam preuzima iz hrane u probavnom traktu, a ono što se ne može iskoristiti, izbacuje se napolje u vidu izmeta.

Proučavanja na ovom polju su intezivna, a jedan od zanimljivijih eksperimenata je hemijska analiza hrane i izmeta i međusobno poređenje dobijenih rezultata čime se može steći uvid u to koje materije organizam koristi, a koje izbacuje. Uticaj apsorbovane materije iz hrane se proučava posmatranjem određenih bioloških parametara pre i posle procesa varenja.

Efekti se mogu primetiti tek nakon dužeg vremenskog perioda, tokom kojeg ishrana mora biti strogo kontrolisana, a otpadne materije analizirane. Broj uticajnih faktora koji se posmatraju u ovakvim eksperimentima je zaista ogroman, što istraživanja čini izuzetno složenim i dugotrajnim, a objašnjava zašto je ovoj tematici nauka tek odnedavno ozbiljno pristupila.

Tagovi

ishrana

Rekreacija
Vitamini

18. Jun 2005.

Zavodnici samo na rečima

25. Sep 2005.

Coca-cola negira da su njeni napici opasni

29. Mar 2017.

SKY Cycle za adrenalin!

31. Mar 2017.

Voda i značaj vode

30. Jun 2005.

Vegan seks vs. tooting

18. Jan 2009.

Pijanka bez muke

31. Okt 2008.

Mavic 2009

20. Jan 2009.

Kako naći devojku?

14. Jan 2009.

Godina za odeću

9. Jul 2009.