Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

Trenutna ocena: 1.00

Sve do šezdesetih godina XX veka doktori su nas uveravali da ishrana nema velikog uticaja na naše zdravlje. Nauka je u međuvremenu dokazala da to nije tačno. Gradivna materija od koje se sastoje ćelije u našem organizmu se crpi upravo iz hrane koju unosimo (ovo naravno ne važi za ćelije stvorene pre rođenja). Korisne supstance organizam preuzima iz hrane u probavnom traktu, a ono što se ne može iskoristiti, izbacuje se napolje u vidu izmeta.

Proučavanja na ovom polju su intezivna, a jedan od zanimljivijih eksperimenata je hemijska analiza hrane i izmeta i međusobno poređenje dobijenih rezultata čime se može steći uvid u to koje materije organizam koristi, a koje izbacuje. Uticaj apsorbovane materije iz hrane se proučava posmatranjem određenih bioloških parametara pre i posle procesa varenja.

Efekti se mogu primetiti tek nakon dužeg vremenskog perioda, tokom kojeg ishrana mora biti strogo kontrolisana, a otpadne materije analizirane. Broj uticajnih faktora koji se posmatraju u ovakvim eksperimentima je zaista ogroman, što istraživanja čini izuzetno složenim i dugotrajnim, a objašnjava zašto je ovoj tematici nauka tek odnedavno ozbiljno pristupila.

Tagovi

ishrana

Rekreacija
Rak - kuga 21. veka

24. Nov 2008.

Super lepak za kosti

10. Dec 2008.

Atletsko stopalo

28. Jun 2005.

Coca-cola negira da su njeni napici opasni

29. Mar 2017.

Zimski prelomi

18. Jan 2006.

Praznični infarkt

13. Okt 2005.

Kupovina bicikla

5. Sep 2005.

Proteini i aminokiseline

29. Jun 2005.

Ptičji grip

18. Okt 2005.

Kofein

15. Jan 2009.