Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

Trenutna ocena: 1.00

Sve do šezdesetih godina XX veka doktori su nas uveravali da ishrana nema velikog uticaja na naše zdravlje. Nauka je u međuvremenu dokazala da to nije tačno. Gradivna materija od koje se sastoje ćelije u našem organizmu se crpi upravo iz hrane koju unosimo (ovo naravno ne važi za ćelije stvorene pre rođenja). Korisne supstance organizam preuzima iz hrane u probavnom traktu, a ono što se ne može iskoristiti, izbacuje se napolje u vidu izmeta.

Proučavanja na ovom polju su intezivna, a jedan od zanimljivijih eksperimenata je hemijska analiza hrane i izmeta i međusobno poređenje dobijenih rezultata čime se može steći uvid u to koje materije organizam koristi, a koje izbacuje. Uticaj apsorbovane materije iz hrane se proučava posmatranjem određenih bioloških parametara pre i posle procesa varenja.

Efekti se mogu primetiti tek nakon dužeg vremenskog perioda, tokom kojeg ishrana mora biti strogo kontrolisana, a otpadne materije analizirane. Broj uticajnih faktora koji se posmatraju u ovakvim eksperimentima je zaista ogroman, što istraživanja čini izuzetno složenim i dugotrajnim, a objašnjava zašto je ovoj tematici nauka tek odnedavno ozbiljno pristupila.

Tagovi

ishrana

Rekreacija
Prevencija gripa

3. Nov 2006.

Rak testisa kod mladih

19. Jan 2009.

Tata određuje pol

10. Jan 2009.

Šta vas čini starijim

14. Sep 2005.

Pametne naočare

17. Jul 2005.

Bikini sa kompjuterom

10. Sep 2005.

Super penzioneri

10. Jun 2005.

Visok krvni pritisak

10. Sep 2005.

Masti

25. Avg 2005.

Upala mišića

16. Jan 2009.