Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

Vitamini su organske supstance koje se u malim količinama nalaze u hrani biljnog i životinjskog porekla, i neophodni su za pravilno funkcionisanje svih tkiva i organa u organizmu. Često se u ishrani, pogotovo kod aktivnih sportista, preporučuje suplementacija.

Vitamini se dele na hidrosolubilne (rastvorljive u vodi) i liposolubilne (rastvorljive u mastima). Hidrosolubilni vitamini se moraju stalno unositi hranom jer ne mogu da se skladište u telu, dok liposolubilni mogu da se deponuju u jetri i masnom tkivu čak i do nivoa kada postaju toksični.

Vitamin A. Liposolubilni vitamin. Ima značaj u očuvanju zdrave kože, mukoznih membrana, očnog vida, funkcionisanja imunosistema i stvaranju jakih zuba i kostiju. Preporučena dnevna doza (PDD) je oko 1mg. Nalazi se u mleku i mlečnim proizvodima, jetri, zelenom i žutom povrću, žutom voću, šargarepi... Deficit vitamina A može izazvati kokošije slepilo (u pojedinim slucajevima i trajno slepilo), dok hipervitaminoza izaziva glavobolju, povraćanje...

Vitamini B kompleksa.

To je grupa od 13 hidrosolubilnih vitamina. Izuzetno su važni za normalno funkcionisanje nervnog sistema i za pretvaranje hrane u energiju. Ne mogu se skladištiti, pa se zalihe u organizmu brzo troše. Ovaj proces dodatno pospešuje konzumacija šećera, kofeina, alkohola...

Vitamin B1 (Tiamin). Od vitalnog je značaja za procese (kapacitet) učenja i mišićni tonus stomaka, creva i srca. PDD 1-1.5mg. Nalazi se u mesu, celim žitaricama i pirinču, mleku, siru, povrću. Deficit izaziva beri-beri, insuficijenciju srčanog mišića itd.

Vitamin B2 (Riboflavin). Značajan je u enzimskim reakcijama raspada hrane, za "disanje" ćelija, dobar vid... PDD 1.6-1.8mg. Ima ga u mleku, jetri, jajima i mnogim drugim namirnicama, ali u izuzetno malim količinama. Deficit može izazvati crvenilo i pucanje usana.


Vitamin B3 (Niacin). Igra bitnu ulogu u sintezi određenih hormona (polnih, insulina). Može biti koristan za smanjenje nivoa holesterola u krvi. PDD 15-20mg. Nalazi se u jetri, nemasnom mesu, ribi... Deficit može izazvati nervne i mentalne poremećaje, a hipervitaminoza izaziva vrućinu i peckanje po vratu, crvenilo...

Vitamin B5 (Pantotenska kiselina). Važan anti-alergijski faktor, značajan za imuni sistem i rad nadbubrežne žlezde. PDD 10mg. Nalazi se u žumancetu, mesu, cerealijama... Deficit izaziva zamor, poremećaj spavanja.

Vitamin B6 (Piridoksin). Jako važan za proizvodnju antitela i crvenih krvnih zrnaca, kao i za asimilaciju proteina (što se više proteina unosi, potrebno je više ovog vitamina). PDD 1.5-1.8mg. Nalazi se u mesu, povrću, cerealijama, jetri... Nedostatak ovog vitamina može izazvati razdražljivost, mišićne trzaje...

Vitamin B12 (Cijankobalamin). Neophodan je za normalan metabolizam nervnog tkiva, kao i za formiranje i regeneraciju crvenih krvnih zrnaca. PDD 3mg. Nalazi se u jetri, jajima, mlečnim proizvodima. Deficit izaziva poremećaje u rastu i razvoju celog organizma.


Vitamin C. Presudan sastojak za zaštitu zdravlja. Brzo se troši u slučaju konzumiranja lekova, a toksini, pušenje, vežbanje i stres ga "proždiru". Učvršćuje imuni sistem i brani ga od virusnih infekcija. Jača krvne sudove, snižava nivo masti i holesterola. Potpomaže zarastanje rana i ožiljaka... PDD 60mg, ali postoje izvori koji tvrde da se toleriše čak i do 10g. Nalazi se u grejpu, pomorandži, limunu, zelenom povrću... Nedostatak izaziva skorbut (degeneracija kože, zuba, krvnih sudova).

Vitamin D. Liposolubilni vitamin. Uzima se kroz hranu. Izlaganje kože sunčevom zračenju stimuliše njegovo stvaranje u samom organizmu. Pomaže telu u korišćenju vitamina A, kalcijuma i fosfora. Pomaže u održanju nervnog sistema i normalnog srčanog rada. PDD 0.01mg. Ima ga u ribi, mleku, mlečnim proizvodima. Deficit izaziva rahitis, a hipervitaminoza deformacije kostiju.


Vitamin E. Liposolubilni vitamin. Deluje kao antioksidans. "Čuva" vitamin A i druge hranljive materije u telu. Važan je za ćelijsko disanje i cirkulaciju. PDD 15mg. Nalazi se u semenu uljarica, zeljastom povrću, soji... Deficit izaziva degenerativne promene u bubrezima, jetri, sterilitet kod muškaraca...


Vitamin K. Liposolubilni vitamin. Važan je faktor koagulacije. PDD 0.03mg. Nalazi se u zeljastom povrću, mesu, voću. U samom organizmu, sintetiše ga crevna flora. Deficit izaziva poremećaj koagulacije krvi.

Tagovi

ishrana, vitamini

Rekreacija
SKY Cycle za adrenalin!

31. Mar 2017.

Coca-cola negira da su njeni napici opasni

29. Mar 2017.

Kako naći devojku?

14. Jan 2009.

Ne izbegavajte seks u 'onim' danima

7. Nov 2006.

Biciklistima više neće trebati pumpa!

2. Maj 2017.

Proteini i aminokiseline

28. Jun 2005.

Voda i značaj vode

29. Jun 2005.

Koža po meri

12. Okt 2005.

Kofein

15. Jan 2009.

Rak - kuga 21. veka

24. Nov 2008.