Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

Vitamini su organske supstance koje se u malim količinama nalaze u hrani biljnog i životinjskog porekla, i neophodni su za pravilno funkcionisanje svih tkiva i organa u organizmu. Često se u ishrani, pogotovo kod aktivnih sportista, preporučuje suplementacija.

Vitamini se dele na hidrosolubilne (rastvorljive u vodi) i liposolubilne (rastvorljive u mastima). Hidrosolubilni vitamini se moraju stalno unositi hranom jer ne mogu da se skladište u telu, dok liposolubilni mogu da se deponuju u jetri i masnom tkivu čak i do nivoa kada postaju toksični.

Vitamin A. Liposolubilni vitamin. Ima značaj u očuvanju zdrave kože, mukoznih membrana, očnog vida, funkcionisanja imunosistema i stvaranju jakih zuba i kostiju. Preporučena dnevna doza (PDD) je oko 1mg. Nalazi se u mleku i mlečnim proizvodima, jetri, zelenom i žutom povrću, žutom voću, šargarepi... Deficit vitamina A može izazvati kokošije slepilo (u pojedinim slucajevima i trajno slepilo), dok hipervitaminoza izaziva glavobolju, povraćanje...

Vitamini B kompleksa.

To je grupa od 13 hidrosolubilnih vitamina. Izuzetno su važni za normalno funkcionisanje nervnog sistema i za pretvaranje hrane u energiju. Ne mogu se skladištiti, pa se zalihe u organizmu brzo troše. Ovaj proces dodatno pospešuje konzumacija šećera, kofeina, alkohola...

Vitamin B1 (Tiamin). Od vitalnog je značaja za procese (kapacitet) učenja i mišićni tonus stomaka, creva i srca. PDD 1-1.5mg. Nalazi se u mesu, celim žitaricama i pirinču, mleku, siru, povrću. Deficit izaziva beri-beri, insuficijenciju srčanog mišića itd.

Vitamin B2 (Riboflavin). Značajan je u enzimskim reakcijama raspada hrane, za "disanje" ćelija, dobar vid... PDD 1.6-1.8mg. Ima ga u mleku, jetri, jajima i mnogim drugim namirnicama, ali u izuzetno malim količinama. Deficit može izazvati crvenilo i pucanje usana.


Vitamin B3 (Niacin). Igra bitnu ulogu u sintezi određenih hormona (polnih, insulina). Može biti koristan za smanjenje nivoa holesterola u krvi. PDD 15-20mg. Nalazi se u jetri, nemasnom mesu, ribi... Deficit može izazvati nervne i mentalne poremećaje, a hipervitaminoza izaziva vrućinu i peckanje po vratu, crvenilo...

Vitamin B5 (Pantotenska kiselina). Važan anti-alergijski faktor, značajan za imuni sistem i rad nadbubrežne žlezde. PDD 10mg. Nalazi se u žumancetu, mesu, cerealijama... Deficit izaziva zamor, poremećaj spavanja.

Vitamin B6 (Piridoksin). Jako važan za proizvodnju antitela i crvenih krvnih zrnaca, kao i za asimilaciju proteina (što se više proteina unosi, potrebno je više ovog vitamina). PDD 1.5-1.8mg. Nalazi se u mesu, povrću, cerealijama, jetri... Nedostatak ovog vitamina može izazvati razdražljivost, mišićne trzaje...

Vitamin B12 (Cijankobalamin). Neophodan je za normalan metabolizam nervnog tkiva, kao i za formiranje i regeneraciju crvenih krvnih zrnaca. PDD 3mg. Nalazi se u jetri, jajima, mlečnim proizvodima. Deficit izaziva poremećaje u rastu i razvoju celog organizma.


Vitamin C. Presudan sastojak za zaštitu zdravlja. Brzo se troši u slučaju konzumiranja lekova, a toksini, pušenje, vežbanje i stres ga "proždiru". Učvršćuje imuni sistem i brani ga od virusnih infekcija. Jača krvne sudove, snižava nivo masti i holesterola. Potpomaže zarastanje rana i ožiljaka... PDD 60mg, ali postoje izvori koji tvrde da se toleriše čak i do 10g. Nalazi se u grejpu, pomorandži, limunu, zelenom povrću... Nedostatak izaziva skorbut (degeneracija kože, zuba, krvnih sudova).

Vitamin D. Liposolubilni vitamin. Uzima se kroz hranu. Izlaganje kože sunčevom zračenju stimuliše njegovo stvaranje u samom organizmu. Pomaže telu u korišćenju vitamina A, kalcijuma i fosfora. Pomaže u održanju nervnog sistema i normalnog srčanog rada. PDD 0.01mg. Ima ga u ribi, mleku, mlečnim proizvodima. Deficit izaziva rahitis, a hipervitaminoza deformacije kostiju.


Vitamin E. Liposolubilni vitamin. Deluje kao antioksidans. "Čuva" vitamin A i druge hranljive materije u telu. Važan je za ćelijsko disanje i cirkulaciju. PDD 15mg. Nalazi se u semenu uljarica, zeljastom povrću, soji... Deficit izaziva degenerativne promene u bubrezima, jetri, sterilitet kod muškaraca...


Vitamin K. Liposolubilni vitamin. Važan je faktor koagulacije. PDD 0.03mg. Nalazi se u zeljastom povrću, mesu, voću. U samom organizmu, sintetiše ga crevna flora. Deficit izaziva poremećaj koagulacije krvi.

Tagovi

ishrana, vitamini

Rekreacija
Kondomi: mitovi i istina

24. Sep 2005.

Kofein

15. Jan 2009.

Koža po meri

12. Okt 2005.

Adidas 1

12. Okt 2005.

Ženski hod skriva orgazam

4. Jun 2009.

Shimano Yumeya

14. Jan 2009.

Rak testisa kod mladih

19. Jan 2009.

SKY Cycle za adrenalin!

31. Mar 2017.

Ptičji grip

17. Okt 2005.

Uskoro eliksir mladosti?

20. Dec 2008.