Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

Baš kao i vitamini, minerali su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma. U telu se nalazi 96 puta više minerala od vitamina. Iako se unose ishranom (hranom i vodom), ta količina može biti nedovoljna, pa se suplementacija svakako preporučuje.

Kalcijum. Mineral od vitalnog značaja za kosti, zube, mišićni rast, mišićnu kontrakciju, ćelijski transport... RDA je 800-1400mg. Vrednosti rastu sa godinama. Nalazi se u mleku i mlečnim proizvodima, soji, sardinama...

Magnezijum. Ovaj mineral je jako važan za procese mišićne kontrakcije, a pogotovu za fazu "relaksacije". Važan je i za sintezu proteina, jako srce, za metabolizam kalcijuma, fosfora, natrijuma, kalijuma i vitamina C. RDA je oko 350mg. Ima ga u limunu, grejpu, kukuruzu, lešniku... Nedostatak ovog minerala izaziva hronične grčeve u mišićima.

Fosfor. Kao i kalcijum, važan je faktor izgradnje zubi i kostiju. Predstavlja ključni element u produkciji ATP-a. PDD je 800mg. Najbolji izvor fosfora su životinjski proteini.

Gvožđe. Učestvuje u stvaranju hemoglobina, koji prenosi kiseonik kroz krvotok od pluća do svih tkiva u organizmu. Izuzetno je važan faktor u sportovima tipa izdržljivosti gde njegov nedostatak može biti presudan faktor za ograničenje fizičkih sposobnosti. RDA je 10-18mg. Ima ga u jetri, nemasnom mesu, sušenom voću...

Bakar. Mineral koji pomaže gvožđu u stvaranju hemoglobina. Esencijalan je za korišćenje vitamina C. Ima ga u šljivama, jetri, morskoj hrani...

Cink. Odgovoran je za ćelijski rast, pomaže u korišćenju vitamina A i B kompleksa. Povećava mišićnu izdržljivost. RDA 15mg. Ima ga u jajima, mesu...

Mangan. Jako bitan enzimski aktivator. Vitalan je za formiranje tiroidnih i reproduktivnih hormona, normalan mišićni razvoj, reflekse i za varenje i iskorišćavanje hrane. Ima ga u žumancetu i zelenom povrću.

Natrijum. Neophodan je za pravilan rast i funkciju nervnog i mišićnog tkiva. U uskoj je povezanosti sa kalijumom i ova dva elementa se moraju nalaziti u organizmu u međusobno optimalnom odnosu. Ima ga u kuhinjskoj soli, celeru, artičokama... Ishrana koja se bazira na preslanoj hrani izaziva povišen krvni pritisak.

Kalijum. Zajedno sa natrijumom reguliše srčani ritam i ravnotežu vode u organizmu. Kada ova dva minerala nisu u optimalnom odnosu, remete se nervna i mišićna funkcija. Nedostatak kalijuma izaziva zamor i mišićne grčeve. Stres, preterano znojenje, konzumiranje alkohola, kafa, preterano uzimanje soli i šećera u ishrani crpe kalijum iz organizma. Značajni izvori su limun, banane, zeleno povrće itd.

Tagovi

ishrana, minerali