Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

Baš kao i vitamini, minerali su neophodni za pravilno funkcionisanje organizma. U telu se nalazi 96 puta više minerala od vitamina. Iako se unose ishranom (hranom i vodom), ta količina može biti nedovoljna, pa se suplementacija svakako preporučuje.

Kalcijum. Mineral od vitalnog značaja za kosti, zube, mišićni rast, mišićnu kontrakciju, ćelijski transport... RDA je 800-1400mg. Vrednosti rastu sa godinama. Nalazi se u mleku i mlečnim proizvodima, soji, sardinama...

Magnezijum. Ovaj mineral je jako važan za procese mišićne kontrakcije, a pogotovu za fazu "relaksacije". Važan je i za sintezu proteina, jako srce, za metabolizam kalcijuma, fosfora, natrijuma, kalijuma i vitamina C. RDA je oko 350mg. Ima ga u limunu, grejpu, kukuruzu, lešniku... Nedostatak ovog minerala izaziva hronične grčeve u mišićima.

Fosfor. Kao i kalcijum, važan je faktor izgradnje zubi i kostiju. Predstavlja ključni element u produkciji ATP-a. PDD je 800mg. Najbolji izvor fosfora su životinjski proteini.

Gvožđe. Učestvuje u stvaranju hemoglobina, koji prenosi kiseonik kroz krvotok od pluća do svih tkiva u organizmu. Izuzetno je važan faktor u sportovima tipa izdržljivosti gde njegov nedostatak može biti presudan faktor za ograničenje fizičkih sposobnosti. RDA je 10-18mg. Ima ga u jetri, nemasnom mesu, sušenom voću...

Bakar. Mineral koji pomaže gvožđu u stvaranju hemoglobina. Esencijalan je za korišćenje vitamina C. Ima ga u šljivama, jetri, morskoj hrani...

Cink. Odgovoran je za ćelijski rast, pomaže u korišćenju vitamina A i B kompleksa. Povećava mišićnu izdržljivost. RDA 15mg. Ima ga u jajima, mesu...

Mangan. Jako bitan enzimski aktivator. Vitalan je za formiranje tiroidnih i reproduktivnih hormona, normalan mišićni razvoj, reflekse i za varenje i iskorišćavanje hrane. Ima ga u žumancetu i zelenom povrću.

Natrijum. Neophodan je za pravilan rast i funkciju nervnog i mišićnog tkiva. U uskoj je povezanosti sa kalijumom i ova dva elementa se moraju nalaziti u organizmu u međusobno optimalnom odnosu. Ima ga u kuhinjskoj soli, celeru, artičokama... Ishrana koja se bazira na preslanoj hrani izaziva povišen krvni pritisak.

Kalijum. Zajedno sa natrijumom reguliše srčani ritam i ravnotežu vode u organizmu. Kada ova dva minerala nisu u optimalnom odnosu, remete se nervna i mišićna funkcija. Nedostatak kalijuma izaziva zamor i mišićne grčeve. Stres, preterano znojenje, konzumiranje alkohola, kafa, preterano uzimanje soli i šećera u ishrani crpe kalijum iz organizma. Značajni izvori su limun, banane, zeleno povrće itd.

Tagovi

ishrana, minerali

Rekreacija
Masturbacija za zdravu vezu

9. Jan 2009.

Coca-cola negira da su njeni napici opasni

29. Mar 2017.

Masti

24. Avg 2005.

Šta vas čini starijim

13. Sep 2005.

GLUMITE ORGAZAM? Evo šta muškarci misle o...

4. Apr 2017.

Krvna grupa i dopadanje

27. Feb 2006.

Minerali

28. Jun 2005.

Žvaka umesto četkice

10. Feb 2006.

Kondomi: mitovi i istina

24. Sep 2005.

Pametne naočare

16. Jul 2005.