Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ishrana

Voda i značaj vode

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Voda je najzastupljeniji sastojak našeg tela. Sve telesne ćelije su natopljene vodom, i ona sačinjava 70-75% ukupne težine tela. Njen mali nedostatak u organizmu može imati ozbiljne posledice: gubitak više od 10% vode vas može dovesti u bolesno stanje, a više od 20% može izazvati tragične posledice. Bez hrane se može preživeti i nekoliko nedelja, ali bez vode tek nekoliko dana.

Voda je uključena u sve telesne procese. Krv se sastoji od 90% vode, a znamo da je krv odgovorna za transport hranljivih materija do svih telesnih tkiva, kao i za transport toksičnih materija iz tkiva. Redukcija vode znači zgušnjavanje krvi, gušća krv teže prolazi proz krvne sudove, a time teže doprema kiseonik i hranu i teže odvodi toksine. To je jako opasno, pogotovu za srčane bolesnike.

Voda kontroliše procese termoregulacije. Bez dovoljno vode ne može da radi "rashladni sistem" vašeg organizma. Veliki značaj ima i u radu sistema za varenje i u "podmazivanju" zglobova. Voda je odgovorna za procese proizvodnje energije. Ako bubrezi nemaju dovoljnu količinu vode, jetra je primorana da vrši detoksifikaciju štetnih materija, što za posledicu ima da jetra ne može vršiti njene osnovne funkcije.

Kada dodje do dehidracije, telo se brani usporavanjem eliminacije vode tj. čuva je (povećana retencija vode). Kod sportista voda ima još veći značaj, a njen nedostatak može biti limitirajući faktor za postizanje optimalnog rezultata. Voda se skladišti u mišićima zajedno sa zalihama glikogena (ugljenih hidrata). Ako nema dovoljno vode, šećer u krvi (glukoza) ne ide u mišiće, već odlazi u jetru i skladišti se u vidu masti.

Preporučljivo je da se voda ravnomerno pije tokom celog dana. Nemojte čekati da ožednite da biste je pili, jer time već izazivate njen nedostatak. Značaj vode je zaista ogroman, a ovde su opisane samo neke od njenih osnovnih funkcija. Zapamtite: tečnost nije isto što i voda. Vodu bi trebalo da unosite u njenom prirodnom obliku, a ne kao razna pića i sokove.

Tagovi

ishrana, voda

Rekreacija
Zavodnici samo na rečima

24. Sep 2005.

Obožavaćete ove jutarnje ubrzivače...

4. Apr 2017.

Proteini i aminokiseline

28. Jun 2005.

Krvna grupa i dopadanje

27. Feb 2006.

Rak - kuga 21. veka

24. Nov 2008.

Koža po meri

12. Okt 2005.

Istorijski razvoj

10. Jun 2005.

Nega zuba

21. Nov 2007.

Upala mišića

16. Jan 2009.

Sunrace NRZ

17. Sep 2008.