Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ishrana

Voda i značaj vode

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Voda je najzastupljeniji sastojak našeg tela. Sve telesne ćelije su natopljene vodom, i ona sačinjava 70-75% ukupne težine tela. Njen mali nedostatak u organizmu može imati ozbiljne posledice: gubitak više od 10% vode vas može dovesti u bolesno stanje, a više od 20% može izazvati tragične posledice. Bez hrane se može preživeti i nekoliko nedelja, ali bez vode tek nekoliko dana.

Voda je uključena u sve telesne procese. Krv se sastoji od 90% vode, a znamo da je krv odgovorna za transport hranljivih materija do svih telesnih tkiva, kao i za transport toksičnih materija iz tkiva. Redukcija vode znači zgušnjavanje krvi, gušća krv teže prolazi proz krvne sudove, a time teže doprema kiseonik i hranu i teže odvodi toksine. To je jako opasno, pogotovu za srčane bolesnike.

Voda kontroliše procese termoregulacije. Bez dovoljno vode ne može da radi "rashladni sistem" vašeg organizma. Veliki značaj ima i u radu sistema za varenje i u "podmazivanju" zglobova. Voda je odgovorna za procese proizvodnje energije. Ako bubrezi nemaju dovoljnu količinu vode, jetra je primorana da vrši detoksifikaciju štetnih materija, što za posledicu ima da jetra ne može vršiti njene osnovne funkcije.

Kada dodje do dehidracije, telo se brani usporavanjem eliminacije vode tj. čuva je (povećana retencija vode). Kod sportista voda ima još veći značaj, a njen nedostatak može biti limitirajući faktor za postizanje optimalnog rezultata. Voda se skladišti u mišićima zajedno sa zalihama glikogena (ugljenih hidrata). Ako nema dovoljno vode, šećer u krvi (glukoza) ne ide u mišiće, već odlazi u jetru i skladišti se u vidu masti.

Preporučljivo je da se voda ravnomerno pije tokom celog dana. Nemojte čekati da ožednite da biste je pili, jer time već izazivate njen nedostatak. Značaj vode je zaista ogroman, a ovde su opisane samo neke od njenih osnovnih funkcija. Zapamtite: tečnost nije isto što i voda. Vodu bi trebalo da unosite u njenom prirodnom obliku, a ne kao razna pića i sokove.

Tagovi

ishrana, voda

Rekreacija
Nega zuba

21. Nov 2007.

Ford e-Bike

30. Jun 2015.

Adidas 1

12. Okt 2005.

Tetovaže i pirsing

17. Sep 2005.

Žvaka umesto četkice

10. Feb 2006.

Super penzioneri

9. Jun 2005.

Merida 2009

12. Dec 2008.

SKY Cycle za adrenalin!

31. Mar 2017.

Rizično masno tkivo oko struka

14. Jan 2009.

Lopta ugrožava seks

1. Jul 2005.