Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

Ishrana predstavlja jedan od presudnih faktora zdravog načina života, igra bitnu ulogu i ima velikog udela u postizanju optimalnih rezultata u sportu gde je podjednako važna kao i trening i odmor. Kako je tematika ovog sajta sport odnosno fitnes, u serijalu tekstova prikazaćemo primere ishrane sportista i rekreativaca, kao i poznatije dijete koje sportisti koriste da bi došli do optimalnih rezultata. Hajde sada da se upoznamo sa nekim osnovnim pojmovima.


Dijete na bazi restrikcije ugljenih hidrata

I sam naziv kaže da ove dijete u svom programu nemaju značajniji unos ugljenih hidrata. Ovo vas dovodi u stanje bez energije, a telo postaje hronično zamoreno i nije sposobno da funkcioniše ni približno svojim optimalnim mogućnostima. Činjenica je da su ugljeni hidrati neophodni mozgu, srcu, mišićima i ostalim organima. Ipak, i pored toga ovakve dijete su izuzetno popularne, možda najviše u body buildingu u periodu priprema za takmičenje.

Dijete na bazi restrikcije proteina

Verovali ili ne i ovo postoji, iako je gotovo nezamisliva koncepcija ishrane ako ste aktivan sportista. Neminovno je dovođenje organizma u stanje kada je katabolizam proteina izraženiji od anabolizma (negativan azotni bilans). Najverovatniji ishod - gubljenje mišićne mase. Da li zaista to želite?

Dijete na bazi restrikcije masti

Ovo zvuči kao logična postavka, zar ne? Ipak, iako su dijete sa određenim smanjenjem unosa masti obično zdrave, nije baš sve tako lepo. Drastično smanjenje unosa nezasićenih masti može stvoriti ozbiljne probleme. Masti su nosači za četiri liposolubilna vitamina (A, D, E i K), oblažu bubrege, jetru i nerve. Istraživanja su pokazala da jako ograničen unos nezasićenih masti može podići nivo holesterola stvarajući visokorizično stanje za infarkt ili šlog.

I na kraju, još jedna stvar: bez obzira da li je vaš cilj smanjenje procenta telesne masti, dobijanje čiste mišićne mase ili jednostavno poboljšanje psihofizičkog stanja organizma, morate shvatiti da i ovde važi stara narodna nema 'leba bez motike, tj. no pain, no gain. Rezultati se ne postižu preko noći i za njih se morate potruditi.

Tagovi

ishrana, dijeta, dijete, vitamini

Rekreacija
Mavic 2009

20. Jan 2009.

Koža po meri

12. Okt 2005.

9 namirnica koje ubrzavaju metabolizam

24. Mar 2017.

Obožavaćete ove jutarnje ubrzivače...

4. Apr 2017.

Pijanka bez muke

31. Okt 2008.

Bolest lepih zuba

7. Sep 2005.

Voda i značaj vode

29. Jun 2005.

Ford e-Bike

30. Jun 2015.

Pobedite NESANICU!

5. Apr 2017.

Shimano Yumeya

14. Jan 2009.