Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

Trenutna ocena: 4.00

Verovali ili ne, masti nisu uvek glavni uzrok arteroskleroze i povećanja vašeg stomaka. Iako ozloglašene, igraju bitnu ulogu u organizmu rame uz rame sa ugljenim hidratima, proteinima, vodom, vitaminima, mineralima. U sportu, masti su sekundarni izvor energije za vreme treninga i tokom takmičenja. Hemijski gledano, one su estri glicerola i viših masnih kiselina. Mogu biti u tečnom ili čvrstom stanju i imaju veliku energetsku vrednost, veću čak i od ugljenih hidrata i proteina (9 cal/g nasuprot 4 cal/g).

E sad sve to lepo izgleda i mnogo pametno zvuči, ali čemu one zapravo služe? Uprošćeno, masti su "ostava" za odlaganje viška unetih kalorija i to bez obzira odakle te kalorije potiču: da li od masti, ugljenih hidrata ili proteina, sve jedno. Pored toga, neophodne su za održavanje zdrave kože i kose, te transport liposolubilnih vitamina (A, D, E i K). Ishranom se unose tzv. esencijalne masne kiseline koje organizam ne može sam da proizvede, a koje su bitne za regulaciju mnogih telesnih funkcija (krvni pritisak, nivo holesterola u krvi itd).

Gde se masti nalaze? Pre svega u raznim kombinacijama zasićenih i nezasićenih masnih kiselina. Masti visoke zasićenosti se obično nalaze u namirnicama životinjskog porekla (meso, mleko i mlečne prerađevine), ali i u kokosovom mleku i palminom ulju. Nezasićene masti se obično klasifikuju kao mononezasićene (maslinovo ulje, ulje od kikirikija i avokada) ili polinezasićene (kukuruzno, susamovo, suncokretovo ulje). Loša stvar kod nezasićenih masti je to što su biljnog i ribljeg porekla pa su na sobnoj temperaturi u tečnom stanju i sa kratkim vekom trajanja.

Medium Chain Triglycerides (MCT) - Trigliceridi srednjeg lanca

Mast koja se unese ishranom zahteva puno vremena da bi postala korisna energija koju organizam može iskoristiti. Idealno rešenje bi bila mast koja se brzo apsorbuje i postaje efikasan izvor energije za rad i tu na scenu stupaju MCT. To su masne kiseline proizvedene uglavnom od kokosovog ulja i apsorbuju se daleko brže od triglicerida dugog lanca. Mogu se koristiti kao izvor energije brži od glukoze a sa preko dva puta više kalorija, što ih čini idealnim za duge i jake treninge ili takmičenja.

Tagovi

ishrana, masti, trigliceridi, vitamini, ugljeni hidrati, voda, minerali

Rekreacija
Seks nam traje 15 minuta, a hteli bismo bar...

4. Feb 2011.

Voda i značaj vode

29. Jun 2005.

Upala mišića

16. Jan 2009.

Tetovaže i pirsing

17. Sep 2005.

Minerali

28. Jun 2005.

Osnovci i njihovi problemi

21. Sep 2005.

Shimano Yumeya

14. Jan 2009.

Koža po meri

12. Okt 2005.

Rak testisa kod mladih

19. Jan 2009.

Rak - kuga 21. veka

24. Nov 2008.