Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ishrana

Kako ojačati imunitet

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Priroda ili hemija, to je večita dilema. Tako sa jedne strane imamo one koji se uprkos podsmehu okoline uporno "dave" u kefiru verujući u njegovo lekovito dejstvo i moć da ih sačuva tokom zime od gripa i drugih bolesti, a sa druge poklonike moderne medicine koji i pored ogromne količine progutanih multivitaminskih preparata počnu da šmrcaju čim jesen zakuca na vrata.

Odavno je nauka dokazala važnu ulogu bakterija koje se nalaze u mleku i mlečnim prerađevinama u sprečavanju infekcija disajnih organa. Dok su na zapadu probiotički preparati apsolutni hit, a u marketingu se predstavljaju kao nešto sasvim novo (?!), naš narod je oduvek verovao kefiru. Stanje imuniteta zavisi od stanja crevne flore, a bakterije sadržane u jogurtu utiču na pozitivan imunološki odgovor. Trik koji su znali naši stari lekari je da antibiotici kod dece lako uništavaju crevnu floru, te ih tako čine podložnijim bolestima. Zato nije dobro olako koristiti antibiotike za lečenje lakših upala ili virusnih infekcija, a ako se već moraju uzeti, najbolje je to učiniti uz šolju jogurta ili teglicu kiselog mleka.


Imunitet zavisi pre svega od opšteg zdravstvenog stanja pojedinca i njegovog načina života. Izuzetno je bitno organizmu obezbediti dovoljno sati noćnog odmora, minimum osam. Takođe, bitan faktor od koga zavisi odbrana organizma je količina unetih belančevina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala, ili kako narod kaže - "zdravlje na usta ulazi".

Sledeća na listi faktora je fizička aktivnost, pa makar to bilo samo umereno vežbanje. Obratite pažnju da organizam u suštini ne voli stresove (nije bitno da li se radi o psihičkim ili emotivnim problemima), i da oni bitno umanjuju sposobnost odbrane. "Čeličenje" poput tuširanja hladnom vodom ili valjanja u snegu posle saune je mit koji zapravo može doneti više štete nego koristi, dok je umereno sunčanje izuzetno korisno.

Šta još reći? Ukoliko još uvek niste pročitali naše tekstove o vitaminima i mineralima, sada je pravi trenutak da to učinite jer zajedno sa ovim člankom čine sjajnu celinu. Ukratko, vitamini A i D su jako korisni, a cink je neprikosnoven kada je očuvanje imuniteta u pitanju.

Tagovi

ishrana, imunitet, mlečni proizvodi, kefir

Rekreacija
Sunrace NRZ

18. Sep 2008.

Testiranje gena

5. Nov 2008.

Bikini sa kompjuterom

10. Sep 2005.

Super lepak za kosti

10. Dec 2008.

Osnovci i njihovi problemi

22. Sep 2005.

Brazilski pauk leči impotenciju

10. Mar 2011.

9 namirnica koje ubrzavaju metabolizam

24. Mar 2017.

Rak - kuga 21. veka

24. Nov 2008.

Šta vas čini starijim

14. Sep 2005.

Kako naći devojku?

14. Jan 2009.