Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ishrana

Kako ojačati imunitet

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Priroda ili hemija, to je večita dilema. Tako sa jedne strane imamo one koji se uprkos podsmehu okoline uporno "dave" u kefiru verujući u njegovo lekovito dejstvo i moć da ih sačuva tokom zime od gripa i drugih bolesti, a sa druge poklonike moderne medicine koji i pored ogromne količine progutanih multivitaminskih preparata počnu da šmrcaju čim jesen zakuca na vrata.

Odavno je nauka dokazala važnu ulogu bakterija koje se nalaze u mleku i mlečnim prerađevinama u sprečavanju infekcija disajnih organa. Dok su na zapadu probiotički preparati apsolutni hit, a u marketingu se predstavljaju kao nešto sasvim novo (?!), naš narod je oduvek verovao kefiru. Stanje imuniteta zavisi od stanja crevne flore, a bakterije sadržane u jogurtu utiču na pozitivan imunološki odgovor. Trik koji su znali naši stari lekari je da antibiotici kod dece lako uništavaju crevnu floru, te ih tako čine podložnijim bolestima. Zato nije dobro olako koristiti antibiotike za lečenje lakših upala ili virusnih infekcija, a ako se već moraju uzeti, najbolje je to učiniti uz šolju jogurta ili teglicu kiselog mleka.


Imunitet zavisi pre svega od opšteg zdravstvenog stanja pojedinca i njegovog načina života. Izuzetno je bitno organizmu obezbediti dovoljno sati noćnog odmora, minimum osam. Takođe, bitan faktor od koga zavisi odbrana organizma je količina unetih belančevina, ugljenih hidrata, vitamina i minerala, ili kako narod kaže - "zdravlje na usta ulazi".

Sledeća na listi faktora je fizička aktivnost, pa makar to bilo samo umereno vežbanje. Obratite pažnju da organizam u suštini ne voli stresove (nije bitno da li se radi o psihičkim ili emotivnim problemima), i da oni bitno umanjuju sposobnost odbrane. "Čeličenje" poput tuširanja hladnom vodom ili valjanja u snegu posle saune je mit koji zapravo može doneti više štete nego koristi, dok je umereno sunčanje izuzetno korisno.

Šta još reći? Ukoliko još uvek niste pročitali naše tekstove o vitaminima i mineralima, sada je pravi trenutak da to učinite jer zajedno sa ovim člankom čine sjajnu celinu. Ukratko, vitamini A i D su jako korisni, a cink je neprikosnoven kada je očuvanje imuniteta u pitanju.

Tagovi

ishrana, imunitet, mlečni proizvodi, kefir

Rekreacija
Atletsko stopalo

28. Jun 2005.

Šta vas čini starijim

14. Sep 2005.

Bikini sa kompjuterom

10. Sep 2005.

Rock Shox Reba 2009

10. Okt 2008.

Biciklistima više neće trebati pumpa!

2. Maj 2017.

Raht Racer

20. Jun 2015.

10 seksi zanimljivosti

9. Jan 2009.

Voda i značaj vode

30. Jun 2005.

Godina za odeću

9. Jul 2009.

Šta gosti primećuju u vašem stanu?

31. Mar 2017.