Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

Trenutna ocena: 5.00

Uroš Dobrojević
plivački klub Partizan

Plivanje predstavlja jedan od najpopularnijih vidova fizičke aktivnosti, bilo da se radi o rekreaciji ili o olimpijskom sportu. Ipak, upražnjavanje ove aktivnosti zahteva dobro poznavanje osnovnih plivačkih veština.

Plivanje kao rekreacija. Ovde se plivanje koristi radi fizičkog opuštanja i ličnog uživanja, a usled slabog intenziteta rada nema bitnijeg uticaja na unapređenje sposobnosti organizma. Izuzetak su određeni vidovi rehabilitacije, a idealno mesto za rad su mirne vode, tj. bazeni i jezera. Najčešće korišćeni stilovi su prsno, plivanje na strani, pojedine varijacije stilova sa glavom iznad vode itd.

Plivanje kao fizička aktivnost. Plivanje je odličan vid fizičke aktivnosti pre svega zato što aktivira sve bitne mišićne grupe, ima nizak faktor rizika od povređivanja, ne opterećuje kosti i zglobove, a usled horizontalnog položaja tela u vodi frekvencija (broj otkucaja) srca u minuti se smanjuje za oko 10%.

Plivanje kao kardio trening. Želite da iskoristite plivanje da bi ste smršali? Koristite sve četiri tehnike (kraul, prsno, delfin i leđno), iako su najsvrsishodniji kraul i leđno. Prsno je suviše slabog, a delfin pak previše jakog intenziteta.

Ako ste početnik, probajte da plivate tri puta nedeljno po 15-20 minuta u kontinuitetu bez stajanja, sa frekvencijom srca u zoni od 120 do 140 otkucaja/min. Vremenom probajte da produžite vreme pojedinačnog treninga na 45 minuta, a broj nedeljnih treninga povećajte sa 3 na 5. Intenzitet plivanja menjajte na svakom treningu, ali da frekvencija srca i dalje ostane u zoni 120-165o/min. Jači intenzitet dovodi do stvaranja mlečne kiseline koja je snažan inhibitor potrošnje masti.

Kao što je gore napomenuto, plivanje aktivira gotovo sve mišiće ljudskog tela, što ga svrstava u sam sportski vrh i čini izuzetno zdravim vidom fizičke aktivnosti. Razvija kompletnu muskulaturu i kardiorespiratorni sistem i otklanja stres. Dakle ne budite lenji, već pravac na bazen. Uklopite plivanje sa vašim treningom u teretani barem tri puta nedeljno, na čemu će vam vaše telo biti izuzetno zahvalno.

Tagovi

plivanje

Trening
Letenje u pretklonu

30. Jan 2011.

Nožni potisak (leg press)

30. Jan 2011.

Armstrongov program za zgibove

9. Nov 2008.

Propadanja

30. Jan 2011.

Lat vučenje

30. Jan 2011.

Nožno pregibanje (leg curl)

30. Jan 2011.

Kosi benč

30. Jan 2011.

Clenbutrol

14. Sep 2009.

HCG

27. Jun 2009.

Pek dek

30. Jan 2011.