Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Kardio trening

Biciklom do zdravlja

Pošalji komentar

Ocenite članak

Trenutna ocena: 5.00

Vožnja bicikla jača srce, mišiće i imuni sistem. Takođe je odlična prevencija od rasprostranjenih problema savremene civilizacije kao što su hronični bolovi u leđima, oboljenja srca, prekomerna telesna težina, infarkt, moždani udar, problemi sa zglobovima i proširene vene. Profesor Ingo Froböse, šef Centra za zdravlje nemačkog sportskog univerziteta u Kelnu i stručnjak za biciklizam, izveo je za potrebe Evropske biciklističke federacije studiju o uticaju vožnje bicikla na naše zdravlje.

Biciklizam je efikasniji od džoginga kada je reč o fizičkoj kondiciji. Naime, vožnja bicikla je najbolji trening za osobe sa srednjim i niskim nivoom kondicije. Samo pola sata neprekidne vožnje ostavlja pozitivan efekat na srce. Sa druge strane, mali je broj onih koji nemaju dobru kondiciju a mogu da trče pola sata bez pauze. Voziti bicikl je lakše jer 60 do 70 odsto telesne težine nose sedlo i volan. Srce i krvotok se jačaju uz istovremeno rasterećenje kostiju i mišića.


Redovnim treningom se smanjuje krvni pritisak, a time i verovatnoća od srčanog udara. Kako se radi o fizičkoj aktivnosti tipa izdržljivosti, unos i razmena kiseonika se inteziviraju, a organizam se navikava da troši masne rezerve. Režim vožnje se reguliše prenosnim mehanizmom, pa tako čak i kada se izabere manja brzina uz visoku frekvenciju okretanja pedala, krvni pritisak neće mnogo skočiti.

Ravnomerni kružni pokreti pedala podstiču dopremanje zglobne tečnosti sa hranljivim materijama do hrskavice zgloba i njeno utrljavanje u tkivo. Vožnja bicikla, tako, doprinosi regeneraciji zgloba kolena. Ritmični pokreti pri vožnji bicikla jačaju dijagonalne mišiće smeštene između tela pršljenova, a ti mišići upravo obezbeđuju stabilnost kičme. Osim toga, hrskavica između pršljenova ishranjuje se, kao i zglobna hrskavica, preko tečnosti u tkivu. Za vreme vožnje bicikla hrskavica apsorbuje veću količinu tečnosti, pa je snabdevanje hranljivim materijama poboljšano. Vožnja bicikla se preporučuje i osobama sa proširenim venama, jer okretanje pedala deluje kao pumpa na vene i krv bolje cirkuliše.

Ostaje večno pitanje: da li se vožnjom sobnog bicikla postižu isti efekti kao i vožnjom bicikla u prirodi? Dejstvo na mišiće, srce, krvne sudove i zglobove je slično, ali vožnja u prirodi pruža daleko veći užitak. Doziranim kondicionim treningom smanjuje se nivo hormona stresa kortizola, a istovremeno se povećava nivo hormona sreće serotonina i prirodnog opijata endorfina. Efekat: dobro raspoloženje i životna radost!

Tagovi

biciklizam, rekreacija

Trening
Nivo 2 za žene

3. Nov 2008.

Nivo 2 za muškarce

5. Nov 2008.

Zgibovi

30. Jan 2011.

Spironlakton

31. Avg 2009.

Veslanje

30. Jan 2011.

Letenje u pretklonu

30. Jan 2011.

Dianabol

1. Mar 2006.

Potisak iza glave (sa jednoručnim tegom)

30. Jan 2011.

Uski benč

30. Jan 2011.

Anabolički steroidi

27. Nov 2005.