Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Kardio trening

Biciklom do zdravlja

Pošalji komentar

Ocenite članak

Trenutna ocena: 5.00

Vožnja bicikla jača srce, mišiće i imuni sistem. Takođe je odlična prevencija od rasprostranjenih problema savremene civilizacije kao što su hronični bolovi u leđima, oboljenja srca, prekomerna telesna težina, infarkt, moždani udar, problemi sa zglobovima i proširene vene. Profesor Ingo Froböse, šef Centra za zdravlje nemačkog sportskog univerziteta u Kelnu i stručnjak za biciklizam, izveo je za potrebe Evropske biciklističke federacije studiju o uticaju vožnje bicikla na naše zdravlje.

Biciklizam je efikasniji od džoginga kada je reč o fizičkoj kondiciji. Naime, vožnja bicikla je najbolji trening za osobe sa srednjim i niskim nivoom kondicije. Samo pola sata neprekidne vožnje ostavlja pozitivan efekat na srce. Sa druge strane, mali je broj onih koji nemaju dobru kondiciju a mogu da trče pola sata bez pauze. Voziti bicikl je lakše jer 60 do 70 odsto telesne težine nose sedlo i volan. Srce i krvotok se jačaju uz istovremeno rasterećenje kostiju i mišića.


Redovnim treningom se smanjuje krvni pritisak, a time i verovatnoća od srčanog udara. Kako se radi o fizičkoj aktivnosti tipa izdržljivosti, unos i razmena kiseonika se inteziviraju, a organizam se navikava da troši masne rezerve. Režim vožnje se reguliše prenosnim mehanizmom, pa tako čak i kada se izabere manja brzina uz visoku frekvenciju okretanja pedala, krvni pritisak neće mnogo skočiti.

Ravnomerni kružni pokreti pedala podstiču dopremanje zglobne tečnosti sa hranljivim materijama do hrskavice zgloba i njeno utrljavanje u tkivo. Vožnja bicikla, tako, doprinosi regeneraciji zgloba kolena. Ritmični pokreti pri vožnji bicikla jačaju dijagonalne mišiće smeštene između tela pršljenova, a ti mišići upravo obezbeđuju stabilnost kičme. Osim toga, hrskavica između pršljenova ishranjuje se, kao i zglobna hrskavica, preko tečnosti u tkivu. Za vreme vožnje bicikla hrskavica apsorbuje veću količinu tečnosti, pa je snabdevanje hranljivim materijama poboljšano. Vožnja bicikla se preporučuje i osobama sa proširenim venama, jer okretanje pedala deluje kao pumpa na vene i krv bolje cirkuliše.

Ostaje večno pitanje: da li se vožnjom sobnog bicikla postižu isti efekti kao i vožnjom bicikla u prirodi? Dejstvo na mišiće, srce, krvne sudove i zglobove je slično, ali vožnja u prirodi pruža daleko veći užitak. Doziranim kondicionim treningom smanjuje se nivo hormona stresa kortizola, a istovremeno se povećava nivo hormona sreće serotonina i prirodnog opijata endorfina. Efekat: dobro raspoloženje i životna radost!

Tagovi

biciklizam, rekreacija

Trening
Veslanje u pretklonu

30. Jan 2011.

Letenje u pretklonu

30. Jan 2011.

Dianabol

1. Mar 2006.

Teretana u funkciji plivanja

6. Nov 2008.

Uski benč

30. Jan 2011.

Vučenje do brade

30. Jan 2011.

Anabolički steroidi

27. Nov 2005.

Potisak iza glave (sa jednoručnim tegom)

30. Jan 2011.

Nivo 2 za žene

3. Nov 2008.

Najčešće sportske povrede

6. Nov 2008.