Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Lifestyle

Hrana kao gorivo

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Ukoliko mislite da ste dobili neki kilogram viška zbog toga što vam se metabolizam usporio, delimično ste u pravu. Naime, metabolizam predstavlja način na koji organizam prerađuje hranu i pretvara je u gorivo. "Osnovna podela hranljivih sastojaka je na proteine, ugljene hidrate i masti, a metabolizam je proces pomoću kojeg ih naše ćelije, tkiva i organi koriste. Dakle, ne radi se samo o sagorevanju ovih sastojaka i njihovom pretvaranju u energiju, već o načinu na koji ljudsko telo koristi sve sastojke u hrani, uključujući i one koji ne mogu poslužiti kao izvor energije", kaže dr. Christopher Newgard sa Duke Univerziteta u Severnoj Karolini, SAD.

Ljudsko telo je u osnovi napravljeno tako da skladišti što više masnoće. Ovo potiče još iz doba pećinskih ljudi kada je rezerva masnoće u telu omogućavala da se preživi i duži period gladi. Nažalost, ovaj mehanizam se okrenuo protiv modernog čoveka, naročito u razvijenim zemljama gde hrane ima u izobilju. U tom slučaju, gojaznost je gotovo neizbežna.


Takođe, sa starenjem dolazi do smanjenja mase mišićnog tkiva na račun masnog tkiva. Kada se zna da mišići najbrže sagorevaju energiju (kalorije koje se unose), jasno je zašto su problemi sa metabolizmom sa godinama sve izraženiji. Dr. Newgard ističe da to sve izgleda kao začarani krug, odnosno da što je neko gojazniji, to mu je metabolizam sporiji jer nema efikasnog sagorevanja kalorija.

Najbolji način da se pomogne metabolizmu je pojačana fizička aktivnost. Time se povećava mišićna masa i istovremeno sagoreva povišen broj kalorija. Uz trening, neophodna je i zdrava, dobro balansirana ishrana pri čemu svi sastojci imaju tačno određenu ulogu: masti su važne za sintezu ćelijske membrane, ugljeni hidrati su odličan izvor brze energije, a aminokiseline od kojih su sačinjeni proteini, čine osnovu naših ćelija. Zato je veoma opasno koristiti dijete koje u potpunosti izbacuju određene hranljive sastojke.

Tagovi

lifestyle, ishrana, metabolizam