Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Lifestyle

Ne izbegavajte seks u 'onim' danima

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Veliki broj žena se oseća loše u "onim" danima. Neke imaju bolove, kosa se usled pojačanog mašćenja teže pere, gubitak krvi zamara, da ne nabrajamo dalje... Takođe, simptomi kod nekih mogu biti izuzetno ozbiljni (npr. jaki bolovi ili intenzivni odlivi), dok kod drugih se gotovo uopšte i ne primećuju. Bez obzira na sve, žene se pridržavaju nekih nepisanih pravila šta se u tim danima sme raditi a šta ne, bez obzira da li su ta pravila opravdana, što opet zavisi od svake individue.

Jedno od tih pravila je da u toku menstruacije ne smete da se bavite sportom. Zabluda! Naravno da vam jak trening neće prijati, ali umereno bavljenje sportom će svakako doprineti vašem psihofizičkom zdravlju, a između ostalog će ublažiti i menstrualne tegobe. Podrazumeva se da se nećete baviti fizičkim aktivnostima ukoliko vas toliko boli da ne možete ni iz kreveta da ustanete, ali ako problemi nitu toliko izraženi sport će vam biti samo od pomoći.

Drugo pravilo je da u toku menstruacije ne smete voditi ljubav. Sad, ako vam se ne dopada da u tim danima vodite ljubav, ili vašem partneru to smeta (a većini muškaraca ne smeta, pod uslovom da ih partnerka na vreme upozori), ili su bolovi prejaki da biste bile raspoložene za seks, to je opravdano. Međutim, ako ovakvih prepreka nema, i tim danima slobodno možete imati intimne odnose. U toku menstruacije je nešto lakše dobiti infekciju, ali da do toga ne bi došlo dovoljno je da i vi i vaš partner održavate normalnu higijenu. I ne zaboravite, orgazam ublažava grčeve u stomaku.

Treće, zabranjeno plivanje! Opet netačno. Još jednom, ako vas stomak toliko boli da ne možete da ustanete iz kreveta, normalno da nećete otići na bazen, ali sem toga ne bi trebalo da bude problema. Nije higijenski? Ne brinite, vagina nije organ u koji će voda tek tako prodreti - tampon je sasvim dovoljna zaštita.

Zaključak? Ako nemate ozbiljne zdravstvene tegobe, "oni dani" nisu razlog da sebi uskratite zadovoljstva. Uživajte!

Tagovi

lifestyle, seks, menstruacija, žene