Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Lifestyle

Pijanka bez muke

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Mamurluk je posledica konzumiranja alkohola i on se kao takav ne može izbeći. Činjenica je takođe da se te muke svakako mogu olakšati. Suština je, kao i uvek, u kontrolisanom konzumiranju. Muke sa mamurlukom, koji u stvari predstavlja prekomerni gubitak tečnosti usled pijanstva, prestaju kada se iz organizma ukloni uneti alkohol.

Alkohol iz organizma nestaje najkasnije 24 sata posle opijanja, ali dok se to ne dogodi, mnogi od nas nisu sposobni ni za kakav fizički ili psihički rad i deluju veoma usporeno. Najčešći simptomi mamurluka su glavobolja, mučnina, jaka žeđ, vrtoglavica, umor, opšta tromost i malaksalost. Važno je napomenuti da noć provedena u dobrom raspoloženju i sama može da izazove glavobolju zbog nespavanja i zbog remećenja dnevnog ritma, kao i osećaj nalik mamurluku. Kod pušača mamurluk može biti jače izražen nego kod nepušača, jer se na otrovno dejstvo alkohola nadovezuje otrovno dejstvo nikotina. Ok, sve je to lepo, ali šta dalje?

Za početak, zaboravite onu staru kako se "klin klinom izbija". Nove doze alkohola, naročito žestokih pića, neće učiniti ništa dobro osim što će vas uvesti u začarani krug alkoholizma. Na jačinu mamurluka utiču izbor pića, naviknutost organizma na alkohol, kao i stepen tolerancije alkohola.

Čista alkoholna pića kao što su votka i belo vino lako isparavaju, dok slatka vina i likeri mogu da izazovu jake smetnje u toku sutrašnjeg dana. Mešanje raznih pića, razne koncentracije, povećavaju mamurluk. Pijenje veštačkih pića prouzrokuje velike nevolje sutradan, pa zbog toga uvek vodite računa o tome kako pijete.

Jasno je da je najbolji lek protiv mamurluka izbegavanje alkohola, ali pošto nam to ponekad ne polazi za rukom, onda moramo da se borimo protiv glavobolje, malaksalosti i svega onoga što se javi kao rezultat pijanstva. Kako olakšati sebi muke?

Posledice mamurluka mogu da ublaže kisela čorba ili kafa. Pomoglo bi i ako se nešto pojede, bez obzira da li imate apetit ili ne. Ukoliko vas muče stomačne tegobe, otklonićete ih većom količinom hladnog čaja od kamilice, koji se može piti celog dana umesto vode. Umereno toplo kupanje i masaža pozitivno deluju na organizam, a neće škoditi ni malo gimnastike ili šetanja.

Uvek se držite jednostavnog pravila kada krenete u provod: sa kojim alkoholnim pićem počnete, sa istim nastavite i završite veče. Trudite se da ne pijete naglo, već postepeno. Pravite razmak između dva posezanja za čašom. Ispijanje na eks samo ubrzava opijanje. Posle alkoholnog pića, popijte čašu vode ili negaziranog soka, kako biste na taj način nadoknadili tečnost u organizmu koju gubite zbog konzumiranja alkohola. Pojedite nešto pre nego što u sitne sate krenete kući, inače vam sledećeg jutra "ne gine" rasol.

Tagovi

lifestyle, alkohol, mamurluk