Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Lifestyle

Ženski hod skriva orgazam

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Najnovije istraživanje nagovešćuje da hodanje otkriva znatno više nego što se pretpostavlja, pored ostalog da li je žena samopouzdana i koliko lako doživljava orgazam. A kakve to veze ima s debeljucama? Način koračanja mogao bi da bude povezan sa sposobnošću da se dostigne vrhunac uzbuđenja u seksualnom činu, smatra Stjuart Brodi, profesor psihologije na Univerzitetu Zapadna Škotska (Velika Britanija), koji je u vezi s tim objavio, sa belgijskim istraživačima, članka u "Časopisu seksualne medicine”.

Dama koja stupa žustrim i usklađenim korakom u stanju je, verovatno, da uzdrma Rihterovu lestvicu (skala za merenje jačine zemljotresa). Izvežbani posmatrač (pretpostavljamo: muškog roda) može da zaključi koliko je vična u doživljavanju vaginalnog orgazma na osnovu ispoljene gipkosti, žustrosti, osećajnosti, nesputanosti i odsustnosti mlitavila ili zatezanja mišića. Da bi potvrdili (ili opovrgnuli) pretpostavku koja povezuje ukočenost mišića i seksualne radnje, naučnici su u proučavanje uključili 16 visokoškolki sa Katoličkog univerziteta u Luvenu (Belgija). Najpre su ispunile upitnik odgovarajući na pitanja koja opisuju njihovo seksualno ponašanje, a zatim su podeljene u dve grupe – jednu koja je izjavila da često ili uvek i drugu koja je rekla da nikad ili retko iskusi vaginalni orgazam.

Nakon toga je zatraženo da na javnom mestu prošetaju sto metara misleći na ugodne doživljaje, recimo da u toplom danu leškare na plaži, i da prevale još sto metara ali s muškarcem u mislima s kojim bi poželele ljubavni odnos. Sve je to iz daleka snimano. Dvojica iskusnih seksologa koji nisu unapred znali koja žena je u kojoj grupi ocenili su nači n hodanja i rasvrstali ih u dve grupe: orgazmičku i neorgazmičku. U čak 81 odsto slučajeva rezultati su se poklopili: žene koje su pravile duže korake i više se njihale u donjem delu kičmenog stuba, češće su uživale u seksualnom sladostrašću.

Takvo koračanje oslobađa protok energije iz nogu kroz karlicu do kičme. Nameće se nekoliko mogućih tumačenja, a jedno se tiče telesnih odlika (anatomije) koje to pospešuju ili onemogućuju: ukočeni karlični mišići, što je možda povezano s nekakvim oštećenjem, mogu da utiču i na hod i na orgazam.

Iako izgleda nejasno i maglovito, ispostavlja se da dužina ženskih iskorčaja, združena sa okretima njene kičme, nagovešćuje mogući vrhunac u uživanju. Ali organizmički hod nije nužno zavodljiv. Stjuart Brodi., čak, ističe da je on znak zdravog duševnog stanja, samopouzdanja i dobrih seksualnih odnosa. Veština da se takvi nagoveštaji opaze predstavlja, po svemu sudeći, preimućstvo u evolucionom prolagođavanju da se odabere valjan parnjak za razmnožavanje.

Da biste danas to uočili, uslov je da žene budu u ravnoj obući, bez visokih potpetica koje izvitoperuju hod. Kada se uzdignu na štikle, postaju zagonetne u orgazmičkom pogledu.

Dve najslabije karike u ovom istraživanju su: nedovoljno (ili malo) učesnica – tek 16 i nejasno razlikovanje klitoralnog i vaginalnog orgazma, čak i pojedine žene omaše u tome. I pored toga, potvrdilo se davnašnje nagađanje koje je ukazivalo na povezanost blokade mišića i seksualne funkcije, što se može popraviti određenim vežbama.

Umalo da zaboravimo pitanje s početka: skorašnje američko izučavanje obelodanilo je da debeljuce imaju bogatiji ljubavni život od mršavica. Na Univerziteta Oregon (SAD) pokazali su, na uzorku od 7.000 ispitanica, da su ugodno popunjene žene živahnije (i nestašnije) u krevetu. Gotovo 92 odsto učesnica s viškom kilograma imalo je redovne seksualne odnose u poređenju sa 87 posto prosečne telesne težine. Naučnici su priznali da ne znaju zašto je to tako!

Tagovi

lifestyle, seks, orgazam, žene