Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Sportske vestiBiciklizam

Vožnja bicikla prugom Ćire

Datum: 28.07.2016 • Pošalji komentar

Ocenite vesti

 

Uskoro će biti završena biciklistička trasa kroz Hercegovinu, i to prugom kojom je nekada vozio voz "Ćira". Obnovu trase finansira Evropska unija u okviru projekta "Biciklizmom kroz istoriju", a radovi se izvode u BiH na teritoriji Mostara, Čapljine, Neuma, Ravnog i Trebinja, a u Hrvatskoj na teritoriji Dubrovačko-neretvanske županije, odnosno u opštini Konavle.


Projektom, koji je počeo pre dve godine, je planirano uređenje i obeležavanje biciklističke trase u dužini od 165 kilometara u Hercegovini i 36 kilometara u opštini Konavle, i to trasom stare pruge uskog koloseka.

Vrednost projekta je oko 645,000 evra, a nosilac je javno preduzeće "Vjeternica". U realizaciji projekta takođe učestvuju Regionalna razvojna agencija - DUNEA, Udruženje za promociju biciklizma "Hercegovina Bike", Turistička zajednica opštine Konavle, Turistička organizacija grada Trebinja, kao i opštine Čapljina, Ravno i Neum.

Goran Prskalo, sekretar Udruženja za promociju biciklizma “Hercegovina Bike”, navodi da je biciklistička trasa zamišljena za drumski i brdski biciklizam, što znači da se u celoj dužini može voziti asfaltom, dok će oko 35 kilometara trase ostati u makadamu, kako bi i ljubitelji planinskog biciklizma mogli da uživaju. Trasa obuhvata prelazak osam mostova.

Na deonici kroz Hercegovinu biće deset odmarališta, koja će predstavljati jedno putovanje kroz vreme. Posetioci će moći da saznaju sve o istoriji "Ćire" i o turističkim atrakcijama koje se nalaze u blizini, a koje vredi posetiti.

Tagovi

biciklizam, biciklistička staza, planinski bicikli, vožnja bicikla