Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Sportske vestiOstali sportovi

Alpinista Milan Savatić i dalje u kritičnom stanju

Datum: 05.02.2011 • Pošalji komentar

Ocenite vesti

 

Alpinista Milan Savatić, koji je zadobio teške telesne povrede prilikom osvajanja zaleđenog vodopada u Austriji, i dalje je u kritičnom stanju, saopšteno je večeras iz Alpinističkog odseka Planinarskog saveza Beograda.

U toj nesreći alpinista Vladimir Filipović je izgubio život, dok je Savatić zadobio povrede glave, grudnog koša i prelom noge. Savatić je operisan u bolnici u Klagenfurtu i nalazi se u komi. Vitalne funkcije su mu stabilne, ali je stanje kritično. Zvanična istraga je u toku i očekuje se izveštaj austrijskih nadležnih organa, navedeno je u saopštenju.

Devet članova Alpinističkog odseka "Dr Rastko Stojanović", Planinarskog saveza Beograda, nalazio se 3. februara u austrijskoj dolini Malta radi uspona po zalađenim slapovima.

Kako je to uobičajeno u alpinizmu, grupa se podelila u naveze koje čine dva ili više penjača povezanih užetom, koji zajednički penju isti alpinistički smer. Iz zasad nepoznatih razloga, Filipović i Savatić, koji su činili jednu navezu, doživeli su nesreću.

Tom prilikom Filipović je teško povređen i ubrzo je podlegao povredama, uprkos tome što je spasilačka ekipa pokušala reanimaciju, dok je Savatić s teškim telesnim povredama prebačen u bolnicu.

Ostale penjačke naveze odmah su prekinule alpinističke aktivnosti i postupale po nalogu zvaničnih službi.

Gubitak Vladimira ostavio trag u svima koji su ga poznavali

Vladimir Filipović rođen je 23. februara 1966. godine i radio je kao tehnički direktor televizije B92. Planinarsku aktivnost je započeo 1998. godine, a od 2006. se aktivno bavio alpinizmom.

"Učestvovao je u mnogim aplpinističkim akcijama, a ujedno se isticao u društvenim aktivnostima odseka i promivisanju alpinizma. Često se sa Milanom penjao u navezi.

Njegov gubitak ostavlja trag u svima koji su ga poznavali", saopšteno je iz Planinarskog saveza Beograda.

Tagovi

alpinizam, srbija, austrija, smrtni ishod, povređeni, bolnica, poginuli, koma