Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Tehnologija

Pametne naočare

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Britanska studentkinja industrijskog dizajna Katie Williams na Brunel Univerzitetu u Londonu izumela je pametne naočare za plivanje koje beleže vreme i broj otplivanih dužina u bazenu, a informacije se prikazuju na ugrađenom displeju.

Pametne naočare su od osobite koristi profesionalnim plivačima jer im omogućavaju da se usredsrede na plivanje, a ne na brojanje isplivanih dužina. To je postignuto ugradnjom minijaturnog kompasa koji registruje promenu smera plivanja koja odgovara jednoj preplivanoj dužini bazena.

Dok je svojevremeno radila kao spasilac na lokalnom bazenu, Katie je primetila da se mnogi plivači u praćenju vremena oslanjaju na ručni sat ili semafor, što ih ometa u samom plivanju: "Ako imaju sat, ruku će pomerati drugačije samo da bi videli koliko brzo napreduju. To je čisto rasipanje energije", objasnila je Katie. Pored toga, suočavaju se sa činjenicom da ne znaju koliko su dužina isplivali, pogotovo na dužim stazama ili kada su koncentrisani na postizanje što boljeg rezultata.

Naočare su plod trogodišnjeg istraživanja, i baziraju se na kompasu koji se kalibriše na početku treninga kada plivač ulazi u bazen. Iako je za sada reč samo o prototipu, do pojave ovih naočara u slobodnoj prodaji sva elektronika koju čine digitalni merač dužina, štoperica i kompas neće biti veća od novčića koji će biti implementiran u elastičnu traku naočara na potiljku.

Tagovi

tehnologija, oprema za plivanje, naočare