Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Tehnologija

Giant STP1 Hardtail

Pošalji komentar

Ocenite članak

 


Kada sam ušao u padok sa opremom na finalnom danu Jeep Kinga na Poconos planini u centralnoj Pensilvaniji osetio sam se kao dete koje je upravo ušlo u prodavnicu najboljih igračaka. Uostalom, kako da drugačije bude kada su pored mene stajali bicikli Michaela Prokopa, Wade Bootesa, Jill Kintnera i Melisse Buhl.

Ali i u toj gomili, jedan bicikl mi je posebno privukao pažnju. Ofarban u boje američke zastave, Giant STP1 Tare Llanes je najbolji mogući primer prave MTB mašine: kruta geometrija, čiste linije i oprema koja garantuje optimalan odnos između trajnosti potrebne za planinski kros i male težine neophodne za vrhunski sprint.

Tara nam otkriva da je u dizajnu rama prošle godine aktivno učestvovao Jeff Lonosky, pionir slobodne vožnje, Giantov egzibicioni vozač i bivši MTB svetski šampion. "Ram je napravljen od aluminijuma, a od konkurencije ga izdvaja upravo njegova geometrija, zahvaljujući kojoj je super krut. Srednji pogon je postavljen malo niže, što mi posebno odgovara, a zadnja viljuška je dodatno skraćena u cilju povećanja već pomenute krutosti", kaže Tara.

Sa svoja 162cm visine, Tara je primorana da vozi najmanji ram koji Giant proizvodi. Interesantan je i podatak da se radi o serijski proizvedenom ramu koji je preostao iz serije namenjene Azijskom tržištu, i da na njemu ništa nije menjano u cilju poboljšanja performanski za potrebe takmičenja.

Kompletna oprema i točkovi su Shimano i za razliku od rama, pažljivo su izabrani da bi se postigao optimum. Shimano XTR Tubeless su trenutno najlakši točkovi koji se serijski proizvode, a pored njih tu su i srednji pogon XT Deore, šifteri XT i DX pedale. Kod izbora kočnica, težina bicikla je delimično žrtvovana zarad bezbednosti, te su izabrane Saint hidraulične disk kočnice.

Volan, lula i šticna sedišta su Easton carbon. Volan Monkey Lite XT je sužen za 2.5cm da bi se uskladio sa širinom Tarinih ramena. Prednja viljuška je Fox F80 sa gasnim amortizerom i hodom od 80mm, što je za planinski kros više nego dovoljno. Na srednjem pogonu je samo jedna šajbna sa 36 zuba, dok se na zadnjoj nabli nalazi Shimano XT kaseta sa 9 zupčanika i odnosom 11-25.

SPECIFIKACIJA OPREME

 • Ram: ALUXX SL butted aluminum
  Prednja viljuška: Fox F80, hod 80mm, inerciono prigušenje
  Patrona: TruVativ ISIS Dual Bearing

  Srednji pogon: Shimano Deore XT (165mm)
  Vodenje lanca: E.thirteen Single Ring Security chain guide
  Lanac: Shimano HG53
  Prednji menjac: nema
  Zadnji menjac: Shimano XTR, 9 brzina
  Kocnice: Shimano Saint hidraulicne, diskovi napred/nazad
  Rucice kocnica: Shimano Deore XT hydraulic
  Kaseta: Shimano XTR 9 brzina 11-25
 • Tockovi: XTR WH-M965 tubeless
  Gume: napred Michelin Comp DH16, pozadi Michelin XCR Dry

  Volan: Easton Monkey Lite XC riser (150g, sužen na 24")
  Hvataljke: ODI Ruffian
  Lula: Easton Havoc Carbon
  Patrona viljuške: Integrisana, 1 1/8"

  Pedale: Shimano DX

  Šticna: Easton EC70 Carbon, 25mm setback
  Sedište: WTB, titanijumske vodice

Tagovi

tehnologija, biciklizam, bicikli, giant