Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Teretana

Ne verujte vagi

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Uroš Dobrojević
plivački klub Partizan

Jedna od često eksploatisanih tema u fitness časopisima jeste čuveni indeks telesne masti organizma i kako ga odrediti. Ovaj tekst je prvenstveno namenjen devojkama, ali bi i muškarci mogli da izvuku poneku korisnu informaciju.

Prvo i osnovno - ne verujte vagi. Zapamtite, vaga je jedan od najgorih pokazatelja promena u vašem organizmu koje se dešavaju kao posledica treninga. Koliko puta ste samo čuli izjave poput "neću više da idem u teretanu, mnogo sam se ugojila" ili "gubim vreme u fitness centru, ništa nisam smršala". Prepoznajete li sebe u ovoj izjavi? Neverovatno je kako ljudi obično više veruju nekakvoj spravi za merenje telesne težine nego običnom krojačkom metru, i još gore, više nego sopstvenim očima.

Promene se dešavaju i dešavaće se, ali nemojte da vam broj kilograma bude jedini pokazatelj. Mnogo je bitnije utvrditi BFR (Body Fat Ratio), iliti procenat mišića u odnosu na masti u organizmu. Najčešća greška koja se pravi jeste da osoba posle određenog broja treninga stane na vagu i vidi isti broj kilograma kao i pre početka vežbanja pa zaključi da je utrošeni rad potpuno uzaludan. Međutim, procesi koji su se za to vreme odvili u organizmu su mnogo važniji. Vaga možda pokazuje isti broj kilograma, ali velika je verovatnoća da sada imate više mišića a manje masti nego ranije.

Ostaje još jedan veliki problem. Kako znati da vam se menja BFR? Izuzetno pouzdan metod za određivanje procenta telesne masti jeste pregled uz pomoć sprave koja je napravljena za ovu namenu, tzv. kalipera. Njime se proverava debljina kožnog nabora na nekoliko mesta na telu i zavisno od toga se izračunava BFR. Međutim, ako vam kaliper nije dostupan, mala je verovatnoća da ćete otići na neko specijalizovano mesto samo zarad ovakvog pregleda. Sledeća opcija su vage za merenje procenta telesne masti koje rade na principu puštanja slabe struje, ali kod njih važi staro pravilo - "koliko para toliko i muzike". Kućne varijante su prilično nepouzdane, baš kao i razne formule za izračunavanje procenta masti.

Jedna od tih formula BFR predstavlja kao razlomak broja kilograma sa kvadratom visine. Npr. ako ste visoki 1.70m i teški 65kg, formula bi izgledala 65/(1.702)=22.5. Prema toj formuli, svako ko dobije rezultat veći od 30 ima veliki problem i spada u kategoriju opasno gojaznih ljudi. Lepo i jednostavno. Pa zašto onda formula ne valja? Uzmimo za primer aktuelnog Mr. Olympiu - Ronnia Colemana. Prema ovoj formuli, njegov BFR je veći od 30, dok u stvarnosti njegov procenat telesne masti je manji od 10, a tokom takmičenja se spušta do granice od 5% što je zaista izuzetno malo.

Ok, ne verujemo vagama a prema formulama smo skeptični. Pa šta nam onda preostaje? Pokušajte da redovno merite vaše obime: obim grudi, nadlaktica, struka, zadnjice, butina. Ovim možete da steknete dosta dobar uvid u to da li se nešto dešava ili ne. Ono što će sigurno da upali je sledeće - ako ne verujete drugima, verujete vašim očima. Slikajte se jednom nedeljno u kupaćem kostimu sa što manje prekrivenih delova tela, uvek u identičnoj pozi. Posle nekog vremena poređajte slike i jednostavno pogledajte ima li ikakvih rezultata.

Tagovi

trening, teretana, telesna težina, bfr

Trening
Methoxivone

13. Jun 2009.

Billy Blanks Tae Bo Cardio

16. Jan 2009.

Ravni benč

29. Jan 2011.

Duboki čučanj

30. Jan 2011.

Aerobik

1. Nov 2008.

Plantarna fleksija stopala (listovi)

30. Jan 2011.

Dianabol

1. Mar 2006.

Nožna ekstenzija (šutiranje)

30. Jan 2011.

Zgibovi

30. Jan 2011.

Plivanje

4. Nov 2008.