Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

Atletsko stopalo ili tinea pedis je vrlo rasprostranjena i česta infekcija kože stopala koju većina ljudi doživi bar jednom u životu. Obolele osobe su najčešće adolescenti i mladi muškarci, ali može se javiti i kod žena kao i kod dece mlađe od 12 godina. Atletsko stopalo se relativno lako i brzo leči uz savet dermatologa, ali se kod osoba podložnih ovoj infekciji često ponovo javlja.

Uzročnik infekcije je gljivica iz grupe dermatofita koja raste i razmnožava se u površnim slojevima humane kože i nokatnih ploča. Za rast ove gljivice naročito su pogodni toplo, vlažno i mračno okruženje, pa je koža stopala u zatvorenoj obući idealno mesto za razmnožavanje gljivice. Isti uzročnik može da prouzrokuje i infekciju praćenu crvenilom i svrabom u preponama, najčešće u toku toplih i vlažnih letnjih meseci.

U kojim uslovima nastaje atletsko stopalo?

Glavni izvor zaraze su otpadni orožali delovi obolele kože u kojima gljivice mogu da prežive mesecima. Uzročnik atletskog stopala se lako prenosi direktnim i indirektnim kontaktom preko kupatila, bazena, obuće, čarapa i podova u svlačionicama (ukoliko se ne nose papuče). Rizik za oboljevanje nije isti za svaku osobu izloženu kontaktu sa gljivicama i on zavisi od pola, starosti, imuniteta osobe kao i od količine i vrste gljivica koje su došle u kontakt sa kožom. Nastajanju infekcije značajno doprinose znojenje stopala, nošenje tesnih čarapa i tesne obuće kao i nedovoljno zasušivanje stopala posle plivanja, kupanja ili vežbanja.

Kako izgleda atletsko stopalo?

Atletsko stopalo ima raznovrsne manifestacije. Kod nekih osoba se ispoljava samo u vidu ljuspanja, perutanja i stvaranja rascepa na koži između nožnih prstiju (naročito IV i V prsta). Kod drugih se javlja crvenilo, suvoća i ljuspanje na bočnim stranama stopala (i tabana). Moguć je i osećaj svraba i/ili pečenja na tabanima. Ređa je pojava intenzivnog svraba na ograničenom polju kože stopala uz pojavu mehurova. Ne treba zaboraviti da se slične promene mogu ispoljiti i kod drugih čestih kožnih bolesti sa zahvatanjem kože stopala kao što su kontaktni dermatitis ili psorijaza, te je neophodno pre primene bilo kakve lokalne ili sistemske terapije konsultovati dermatologa u cilju isključivanja drugih bolesti koje mogu biti uzrok crvenila, ljuspanja i svraba kože stopala.


Gljivična infekcija može da zahvati i nokte prstiju stopala kada poprimaju drugačiju boju, zadebljavaju, razlistavaju se po slojevima, gube sjaj, a ponekad i delimično otpadaju. Slične promene nokatnih ploča mogu biti rezultat povrede, starenja ili psorijaze.

Atletsko stopalo i onihomikoza


Budući da ne mora svako crvenilo ili pucanje kože stopala da bude atletsko stopalo, lokalna upotreba antigljivičnih lekova bez prethodno potvrđene dijagnoze gljivične infekcije može da dovede do pogoršanja ovakvih stanja i tada se treba obratiti lekaru-dermatologu radi utvrđivanja stvarnog uzroka tegoba. Nelečeno ili neadekvatno lečeno atletsko stopalo dovodi do stvaranja mehurova na koži ili do rascepa kože na koje se nadovezuje sekundarna bakterijska infekcija, kada i tegobe postaju izraženije, a sama bolest se teže i duže leči.

Kako se utvrđuje dijagnoza atletskog stopala?

Dermatolog obavlja temeljan pregled kože i nokatnih ploča i kod sumnje na atletsko stopalo uzima se strugotina obolele kože i/ili nokta za mikroskopski pregled i za kultivaciju gljivice (mikološki pregled). Na taj način se utvrđuje da li je i koja vrsta gljivice u pitanju.

Kako se leči atletsko stopalo?

Kada je dijagnoza potvrđena mikološkim pregledom, odmah se započinje terapija. U jednostavnijim slučajevima, dobar i brz efekat uz značajno smanjenje osećaja svraba i pečenja se postiže upotrebom lokalnih antigljivičnih lekova (antimikotici). U komplikovanijim slučajevima atletskog stopala koji su otporni na lokalnu terapiju, i kod dokazane infekcije noktiju, pribegava se primeni oralnih antimikotika koje mora da indikuje dermatolog, zbog kontrole i praćenja neželjenih efekata ovih lekova. Izlečenje nokatnih ploča stopala nije jednostavno niti brzo, neophodno je i nekoliko meseci oralne terapije, i zato je značajno da pacijent bude upoznat sa osobinama leka i da shvati neohodnost redovnog uzimanja leka i saradnje sa lekarom. To važi i za bolest koja je ograničena samo na kožu stopala jer iako je lokalnom terapijom naizgled postignuto poboljšanje, infekcija može biti aktivna i ponovo dovesti do ispoljavanja simptoma ukoliko se terapija prekine samoinicijativno pre vremena i bez saveta dermatologa.

Kako je moguće sprečiti nastanak atletskog stopala?

Pojava atletskog stopala se relativno jednostavno i uspešno može izbeći primenom sledećih mera i postupaka:

  • Svakodnevno pranje stopala
  • Sušenje stopala posle kupanja, naročito pregiba između prstiju stopala
  • Izbegavanje tesne obuće i tesnih čarapa, naročito leti. Nositi otvorenu obuću u toku toplih letnjih meseci
  • Upotrebljavati pamučne čarape koje imaju sposobnost upijanja znoja, presvlačiti čarape jednom dnevno ili češće ukoliko postanu vlažne
  • Posipati antigljivični prašak na stopala i u obuću

Tagovi

zdravlje, noge, stopala, atletsko stopalo