Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

Bavljenje sportom je svakako zdravo i pozitivno utiče na opšte stanje organizma. Međutim, iako je sport za muškarce najvažnija sporedna stvar na svetu, ima i sportova koji mogu negativno da utiču na seksualni život, da dovedu do oštećenja genitalnih i reproduktivnih organa, pa čak da budu uzročnici impotencije ili sterilnosti.

Biciklizam, motokros, jahanje. Usled dugog kontakta perinalne zone (predeo između analnog otvora, testisa, prostate i penisa) sa tvrdom podlogom, i čestih jakih udaraca, ovi sportovi mogu izazvati ozbiljne traume muških reproduktivnih organa. Npr, zapaljenje prostate koje se manifestuje lošim radom urinarnog aparata ili poremećenom ejakulacijom (prebrza ako je reč o akutnoj, a prespora ako se radi o hroničnoj upali), oštećenje vena i krvnih sudova što nepovoljno utiče na erekciju, a u težim slučajevima dovodi i do impotencije itd.

Body-building, dizanje tegova. Kako zahtevaju veliki napor prsa i trbušnih mišića, to može dovesti do proširivanja vena genitalnog aparata i otežane cirkulacije krvi u testisima, što dovodi do povećanja temperature u njima, a time i do oštećenja sperme.

Fudbal, ragbi, borilačke veštine... Udarac u testise, sem trenutnog bola, obično ne izaziva trajne posledice. Međutim, u ovim sportovima zbog njihove prirode i dinamike, udarci su mnogo češći i intenzivniji, pa samim tim i opasniji. U slučaju izuzetno jakog udarca može doći do zaustavljanja cirkulacije, a time i do prestanka dovođenja kiseonika u tkivo, što za posledicu može imati poremećaj seksualnih funkcija. Zato se posle jakog udarca treba javiti andrologu i hirurgu na pregled. U slučaju blažih udaraca u testise, preporučuje se stavljanje ledenih obloga. Ipak, u ovim sportovima je preventiva od najvećeg značaja, te je nošenje odgovarajuće zaštitne opreme obavezno.

Doping. Iako zabranjena, nedozvoljena stimulativna sredstva se masovno koriste u svim oblastima sporta. U želji za postizanjem što boljih rezultata, često se zaboravlja negativno dejstvo ovih supstanci, pogotovo na seksualne funkcije. Steroidi, sintetički derivati testosterona, se često koriste radi poboljšanja fizičkog stanja. Smanjuju osećaj umora i fizičkog napora, povećavaju agresivnost, ali njihova upotreba može dovesti i do poremećaja poput atrofije testisa tj. redukcije njihove zapremine, smanjenja proizvodnje sperme (u ozbiljnim slučajevima i sterilnost), erektivnu disfunkciju, hipertrofiju prostate tj. njeno uvećanje koje uzrokuje probleme prilikom mokrenja.

Tagovi

zdravlje, potencija, impotencija, seks, muškarci, biciklizam, doping, fudbal, bodybuilding