Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

Zdravi zubi, pa još svi na broju, nekada su bili važno merilo zdravlja. Međutim vremena su se promenila, a u prvi plan je izbila paradontopatija, hronično oboljenje koje zahvata desni, vilične kosti i vezivna tkiva koje učvršćuju zub za viličnu kost. Za razliku od karijesa, pacijentu nikada ne propada jedan zub već više njih, a u ozbiljnijim slučajevima čak i svi zubi vilice. Dakle, kada spominjemo ovu bolest govorimo o masovnom gubitku zuba koji su delovali potpuno zdravo, te se zato godinama i zvala "bolest lepih zuba".

Nedavno je ovo oboljenje povezano i sa pojedinim slučajevima prevremenih porođaja, a najgore je to što se ovoga puta ne radi o novom triku stomatologa da u svoje ordinacije privuku što veći broj pacijenata, već o rezultatima dobijenim na osnovu istraživanja vodećih svetskih instituta. Kod nekih pacijenata, paradontopatija se može dovesti u vezu i sa aterosklerozom, respiratornim infekcijama, dijabetesom tipa 2 itd.

Paradontopatija spada u masovna hronična oboljenja, jer se u nekom obliku - od najlakšeg do najtežeg, javlja kod čak 90 procenata stanovništva. Ovde se može postaviti pitanje kako to da pojedini naši preci koji u životu nisu videli četkicu za zube nikada nisu spoznali muku krvavih desni i bolnih zuba, a nas 90% koji danas živimo uz sve blagodeti moderne medicine, kao što smo videli, pati od ove bolesti? Objašnjenje leži u imunitetu organizma na određen tip bakterija.

Simptomi početka bolesti su otok i crvenilo desni, krvarenje pri pranju zuba, gnojenje, a uskoro klackanje i ispadanje zuba. Po mišljenju stomatologa, najveća nevolja je što pacijenti olako prelaze preko krvavljenja jer ono samo od sebe neće prestati, već kao i svaki patološki proces, oštećenja postaju sve veća. Početak je na desnima, ali vremenom se proces prenosi na viličnu kost i počinje sa njenom razgradnjom. Klasična zamka ove bolesti je ta što bolova nema sve dok ne dođe do komplikacija u već poodmakloj fazi procesa. Bakterije su do tada "obavile" veliki deo posla u razgradnji zuba i vilične kosti i stvoreni su tzv. paradontalni džepovi - prostor između obolelih desni i korena zuba gde se skupljaju ostaci hrane i bakterije.

Lečenje je veoma skupo što ljude dodatno sprečava da krenu u odlučnu akciju spašavanja zuba. U ranoj fazi bolesti to nije slučaj, tako da pacijenti koji su redovno odlazili kod zubara i kod kojih je problem na vreme uočen, mogu da prođu bez operacije. Inače, cilj operacije je da se sva oštećena mesta na viličnoj kosti uklone, a sama kost da se regeneriše i dovede u stanje pre nastanka bolesti. Operaciji prethodi priprema u trajanju od oko četiri nedelje, a njen cilj je da smiri proces zapaljenja, da se ukloni kamenac i da se maksimalno podigne nivo higijene zuba i usta.

Kao zaključak se nameće da je preventiva ovde od najvećeg značaja, a pažnju na pravilno održavanje higijene zuba treba obratiti još od detinjstva. Uz redovne kontrole kod zubara i ispravno održavanje zuba, ova bolest se relativno lako može izbeći.

Tagovi

paradontopatija, paradentoza, zubi