Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

Ljudske kosti se tokom celog života menjaju i obnavljaju. U detinjstvu i mladosti proces stvaranja novog koštanog tkiva teče brže nego proces razgrađivanja kostiju. Posle tridesete godine, proces stvaranja počinje da se usporava, dok se razgradnja nastavlja nesmanjenom brzinom, pa kosti postaju sve slabije, krte, lakše se lome i teže zarastaju. Dakle, sasvim normalna posledica starenja.

Međutim, kod velikog broja ljudi kosti su mnogo slabije nego što bi smele da budu, a glavni krivac je osteoporoza. Stanovništvo je sve starije, time i procenat obolelih sve veći, a zbog specifičnih hormonskih poremećaja u menopauzi žene dva puta češće obolevaju od ove bolesti u odnosu na muškarce.

Uporedni prikaz zdrave i oštećene kosti, kao i progresija bolesti tokom godina


Postojeći tretmani uglavnom uspevaju da uspore proces propadanja koštane mase, a baziraju se na hormonskoj terapiji. Međutim, kako zbog nusposledica ni jedna hormonska terapija ne sme trajati duže od dve godine, po prestanku uzimanja lekova proces se nastavlja starim tempom. Lečenje ove bolesti u svetu se trenutno fokusira na tretmane bazirane na paratireoidnom hormonu koji ubrzava proces stvaranja nove koštane mase i leku fosamah koji sprečava dalje razgrađivanje kostiju. Najbolji rezultati se postižu vezanim korišćenjem ova dva tretmana.

Kao i uvek, najbitnija je prevencija, tj. način života koji ste vodili pre dolaska u kritično životno doba. Aktivno bavljenje sportom, ishrana bogata kalcijumom, vitaminom D i raznim mineralima najbolji su put da se izbegne osteoporoza, ili ako ništa drugo, onda bar da se ublaže njene posledice.

Tagovi

zdravlje, osteoporoza, kičma