Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

Decembar je mesec sa najvećim brojem smrtnih slučajeva od srčanog udara. To je jedan od zaključaka do sada najopsežnije studije sa više od 120.000 ispitanika koji su hospitalizovani posle infarkta. Iako konkretan razlog nije utvrđen, pokazalo se da je zimi, naročito u decembru najveći broj srčanih udara, kao i najveći broj smrtnih slučajeva od njih. Stručnjaci sa Američkog Univerziteta Duke koji su učestvovali u pomenutom istraživanju ističu da je jedan od mogućih razloga za ovu pojavu emotivni stres koji se doživljava krajem godine pred predstojeće praznike.

Danas u razvijenim zemljama velika većina ljudi doživljava srčani udar, a stopa smrtnosti je oko 20% zahvaljujući pre svega dobroj prevenciji. Takođe, izuzetno je bitna pravovremena reakcija na prve simptome mogućeg srčanog udara, jer što se pre počne sa tretmanom, to su i šanse za preživljavanje pacijenta veće.

Infarkt ne počinje uvek bolom u grudima kako se to obično misli, već postoji čitav niz simptoma koji se moraju prepoznati, i koje je Američka asocijacija za srce stavila na spisak: neugodni pritisak u grudima, bol u jednoj ili obe ruke, leđima, vratu, stomaku ili u vilici. Tu su još hladan znoj, mučnina, vrtoglavica i nesvestica.

Kao najbolja prevencija navode se prestanak pušenja i izbegavanje duvanskog dima uopšte, kontrola krvnog pritiska, zdrava ishrana, fizičke aktivnosti i održavanje umerene telesne težine. Poželjno je ići na redovne lekarske preglede i izbegavati stres koliko je god to moguće.

Koliko je nedisciplina prisutna kod pacijenata, pokazuju statistički rezultati prema kojima 40 procenata žrtava infarkta čine pušači. Čak i kad dožive srčani udar, to i dalje nije dovoljan razlog za njih da ostave duvan - više od polovine nastavlja dalje po starom. Usled tako skandaloznog ponašanja i velike neodgovornosti samih pacijenata, zdravstveni fondovi u zemljama EU više neće učestvovati u pokrivanju troškova lečenja bolesnika čije su bolesti prouzrokovane pušenjem.

Tagovi

zdravlje, srce