Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Zdravlje i nega tela

Žvaka umesto četkice

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Svojevremeno se vodila žestoka polemika oko reklama za žvakaće gume u kojima se tvrdilo da one uspešno mogu zameniti četkicu za zube. U međuvremenu, američka vojska je za potrebe svojih trupa i uspela da razvije takvu žvaku, a ista će se uskoro naći i na tržištu. U čemu je caka?

Pošlo se od toga da je održavanje higijene usta na terenu (manevri, bojno polje, inžinjerija) teško ili potpuno neizvodljivo. Kako je žvakaća guma većini ljudi omiljena zanimacija, istraživači su se dosetili da joj ubace KSL protein koji sprečava stvaranje zubnog kamenca, ubija bakterije (pogotovo Streptococcus mutans koje se skupljaju u venčice oko zuba i razaraju gleđ) i potpomaže razgradnju štetnih ostataka hrane.

U laboratorijskim proverama, žvakaća guma obogaćena pomenutim proteinom je uništila štetne naslage bez korišćenja četkice i zubne paste. Dovoljno je bilo samo je sažvakati, a osećaj je isti kao da su zubi oprani pomoću četkice. Ubijene bakterije sa sažvakanom hranom dospevaju u probavni trakt gde ih enzimi razgrađuju.

Istraživači upozoravaju da postojeće tečnosti za osvežavanje usta i žvakaće gume čija se antimikrobna dejstva naveliko reklamiraju, sadrže jedinjenje chlorehexidin koji izaziva neželjene propratne pojave, poput umrljanih zuba, nadraženih usta i slabljenja čula ukusa. Mnoge hvaljenje žvakaće gume bez šećera samo pospešuju lučenje pljuvačke koja pomaže da se odstrane ostaci hrane, i ništa više od toga.

Tagovi

zdravlje, zubi, usta