Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

Redovna nega je neophodan uslov za zdravlje zuba i desni. Međutim, da bi zubi bilo blistavobeli i zdravi, neophodno je odabrati odgovarajući pribor za njihovo čišćenje i pravilno ga upotrebljavati.

Kako biste je lakše koristili, četkica za zube trebalo bi da ima anatomsku dršku, a poželjno bi bilo i da je fleksibilna. Takva drška se savija pod pritiskom i sprečava vas da previše energičnim pranjem oštetite zube i desni. Glava četkice ne bi trebalo da bude prevelika - manja četkica lakše dospeva do teže pristupačnih delova usne duplje, pre svega do zadnjih zuba.

Kada je reč o izboru vlakana od kojih je četkica napravljena, veštačka vlakna su u prednosti. Četkice od prirodne dlake se brže istroše, a pošto imaju prirodne šupljine i sastoje se od organskih materija, u njima se sakupljaju bakterije. Da se desni i zubi pri pranju ne bi oštetili, vlakna od kojih je četkica napravljena trebalo bi da budu meka ili polutvrda i zaobljena na krajevima.

Ako kupujete četkicu za najmlađe, nabavite neku zanimljivog dizajna i jarkih boja, koja će mališanima pranje zuba učiniti zanimljivijim. Za decu mlađu od dve godine postoji specijalna četkica bez drške, čija se glava navlači na prst.

Da bi njihov učinak bio pravi, četkice treba redovno menjati. Preporučuje se njihova zamena posle tri do četiri meseca upotrebe, dok se dečije četkice moraju menjati češće. Međutim, ako vlakna počnu da ispadaju, da menjaju boju ili ste četkicu upotrebljavali dok ste bili bolesni, odmah morate kupiti novu.

Posle upotrebe četkicu je neophodno dobro isprati i osušiti, jer ostaci hrane i paste za zube pogoduju bujanju bakterija, kojih je usna duplja prepuna, čak i kad ste potpuno zdravi. Nikada je nemojte čuvati zatvorenu u kutiji, a ako četkice svih ukućana stoje u istoj čaši, rasporedite ih tako da se ne dodiruju.

Pranje zuba je jednostavno, ali mnogi ljudi ne znaju kako da to pravilno urade. Zube treba prati povlačeći četkicu od desni ka vrhu zuba, nikako trljajući gore-dole, kako se bakterije i ostaci hrane ne bi potisnuli u šupljine između zuba i desni. Gornja površina zuba, koja služi za žvakanje, jedina je koju treba prati horizontalnim pokretima. Pri pranju ne treba žuriti, već svaki zub temeljno očistiti, sa svih strana, za šta je potrebno dva do tri minuta. Pošto se veliki broj bakterija zadržava na jeziku, nemojte zaboraviti da operete i njega, ali i nepce.

Ostaci hrane mogu se zadržati u ustima i posle temeljnog pranja, naročito u prostoru između zuba. Konac za čišćenje zuba pomoći će vam da ih odstranite. Najbolje bi bilo da ga koristite posle svakog pranja zuba, ali je dovoljno i da ga upotrebite samo jednom dnevno, pre spavanja. Ovaj specijalni konac koristi se tako što se otkine nit duga oko 50 centimetara, a onda se obmota oko prstiju i polako prevlači preko zuba, pazeći da se ne povrede desni. Posle ovakvog čišćenja neophodno je isprati usta vodom ili tečnošću za ispiranje desni.

Tagovi

zdravlje, zubi