Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Zdravlje i nega tela

Dvanaest saveta kako izbeći rak

Pošalji komentar

Ocenite članak

 

Da bismo sprečili bolest, moramo na vreme preduzeti odgovarajuće mere, a one nisu nimalo komplikovane. Postoje mnoga istraživanja o tome šta sve smanjuje mogućnost nastajanja raka ili šta sve pomaže obolelima od raka u borbi protiv ove opake bolesti. Od saveta koje su u svojim knjigama izneli američki naučnici Džon Hopkins, Entoni Satilaro i Tom Monte izdvajamo sledeće:


 1. Prestanite sa pušenjem, izbegavajte zadimljene prostorije, kao i ulice sa mnogo smoga.

 2. Jedite što više zelenog povrća: cvekla, špargla, kupus, kelj, brokoli, keleraba, peršun, luk, celer, šargarepa, paškanat, rotkvice, tikva, krastavac...

 3. Smanjite količine mesa u jelovniku, a povećajte količinu integralnih žitarica. Umesto belog hleba i bele testenine koristite integralni hleba i rezance od integralnog brašna. Preporučuju se nerafinisane žitarice: mrki pirinač, integralna pšenica, ječam, heljda, integralni kukuruz, proso, raž...

 4. Jela od mahunarki imaju, pored vitamina, i dosta potrebnih proteina, pa preporučujemo: soju, šareni pasulj, sočivo, pasulj-tetovac...

 5. Od mesa treba jesti živinsko meso (bez kožice) i ribu koja ima malo masnoća.

 6. Kao dodaci hrani i začini, najzdraviji su: susamove i suncokretove semenke, maslinovo ulje, limunov sok, peršun, đumbir, jabukovo sirće i ren.

 7. Za desert i piće uz jelo preporučuju se voće i voćni kolači sa što manje šećera. Treba izbegavati pića sa kofeinom, veštačkim dodacima i belim šećerom. Alkohol treba smanjiti, a ako se već pije, preporučuju se pivo i vino.

 8. Umerena fizička aktivnost dobra je i za zdravlje i za vitku liniju.

 9. Radite na poboljšanju svog imunološkog sistema.

 10. Antioksidanti, vitamini i minerali, a naročito vitamin E, povećavaju odbrambenu moć organizma protiv ćelija raka.

 11. Umor, nervoza, stres, ogorčenost i bes stvaraju u telu povoljnu klimu za razvoj ćelija raka. Zato se češće odmarajte, bolje planirajte svoje aktivnosti i budite optimista pa ćete imati manje zdravstvenih problema.

 12. Ćelije raka ne napreduju u sredini sa puno kiseonika. Zbog toga vežbanje i šetnja po čistom vazduhu uz duboko disanje uništava ćelije raka i onemogućava njihovo razvijanje.

Zapamtite ove savete, korigujte u skladu sa njima svoje svakodnevne aktivnosti i bićete zdraviji i raspoloženiji. Ovo su saveti za zdrave, ali se preporučuju i onima koji su oboleli od raka i već koriste terapiju. Navedene aktivnosti već su proverili mnogi ljudi i zna se da daju čudesne rezultate.

Tagovi

zdravlje, kacer, rak