Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Zdravlje i nega tela

Rizično masno tkivo oko struka

Pošalji komentar

Ocenite članak

Trenutna ocena: 5.00

Velika evropska klinička studija objavljena u stručnom časopisu "New England Journal of Medicine" 13. novembra 2008. godine utvrdila je da nagomilavanje masnog tkiva u predelu struka gotovo dva puta povećava rizik od prerane smrti. Pri tome, taj rizik je isti i kod osoba koje nemaju povećanu telesnu težinu i kod onih koje imaju indeks telesne mase u granicama normale.

Autori su objavili rezultate kliničke studije na uzorku od 359.000 osoba prosečne starosti 51.9 godina, 65.4% žena. Ispostavilo se da svako povećanje u obimu struka od pet santimetara povećava rizik od prerane smrti: 17% kod muškaraca i 13% kod žena.

Dr Tobias Pischon iz Nemačkog instituta za humanu ishranu Potsdam-Rehbrücke, vodeći istraživač u ovoj oblasti, smatra da je najvažniji rezultat studije to što je utvrđeno da na zdravlje i rizik od prerane smrti ne utiče samo prekomerna težina osobe nego i raspored masnog tkiva u telu. Ovi podaci treba da navedu lekare da rutinski, prilikom svake posete pacijenta, pored telesne težine i indeksa telesne mase, obavezno izmere i širinu struka.

Bitno je i to da ovakav pristup ne iziskuje skupe testove i dugo čekanje rezultata da bi se utvrdilo da li postoji rizik od prerane smrti pacijenta - izjavio je koordinator studije dr Elio Riboli, zaposlen na odeljenju epidemiologije i opšteg zdravlja - Imperial College, London.

Ukoliko imate povećan obim struka, trebalo bi da povećate obim fizičkih vežbi i radite ih svakodnevno, izbegavate konzumiranje veće količine alkohola i poboljšate kvalitet svoje ishrane.

Tagovi

zdravlje, masno tkivo