Prijavi se | Registruj se | Kontakt | Pomoć | Marketing | Predstavi se | RSS

Ocenite članak

 

Žene imaju dva puta više masnog tkiva od muškaraca (24% naspram 11% ukupne telesne mase), a estrogen takode igra bitnu ulogu u stvaranju celulita. Takode, treba znati da se ne nasleduje celulit, vec genetska predispozicija ka celulitu, kao i nacin života koji nesvesno kopiramo od roditelja. Nepravilan način života je bitan faktor u nastanka celulita.

Krenimo od početka - otkud celulit? Odgovor je krajnje jednostavan verovali ili ne. Masne ćelije u organizmu jedine imaju moć neograničenog proširivanja. Poznato je da mora postojati određena količina masti u organizmu, a kod žena se i to nažalost može manifestovati kroz celulit.

Vežbanje. Nažalost, u slučaju celulita fizička aktivnost služi samo kao preventiva. Dakle, vas 10% srećnica koje nemate celulit pravac fitnes klub/teretana i gledajte da ga ne dobijete. Za ostatak populacije koji želi da se bori sa ovim problemom vežbanje, opet verovali ili ne, najgora opcija. Pre nego počnete da negodujete pročitajte nastavak teksta. Vežbanje jača mišiće i zateže kožu potiskujući celulit niže. Efekat je zategnuta koža, manje ili potpuno nevidljiva pomorandžina kora i tvrdi i uporni celulit na mišiću. To u ranim dvadesetim nije primetno jer je koža elastična i zategnuta. Problem nastaje kad koža izgubi svoju čvrstinu a onaj do tada nevidljivi celulit, počinje da se veoma napadno i ružno ocrtava. Dakle, pre nego što ostavite gomilu para u salonima za uklanjanje celulita pažljivo poslušajte šta vam se nudi. Najčešće se u salonima od vas zahteva da paralelno sa tretmanima krenete na dijetu i na vežbe. Od dijete gubite u obimu, a vežbe učvršćuju kožu pa je celulit samim tim manje vidljiv. Naravno, i tretmani utiču na poboljšanje tonusa, ali najčešće ne rešavaju problem dubinski. To i sami zaključujete kad vam napomenu da rezultati traju od dva do šest meseci (koliko je koži potrebno da se vrati u prethodno stanje).

Voda. Da se vodom može lečiti celulit ili masne naslage, gojaznih ljudi ne bi bilo. Voda, kao i vežbanje spada u preventivne mere. Lekari preporučuju da dnevni unos vode bude toliki da se izluči 1.5l urina.

Ovo bi bile dve osnovne zablude, ali one problem i dalje ne rešavaju. Celulit je inkapsulirana masna ćelija i može biti mek ili tvd. Mek je obično vidljiv i na oko, dok je tvrd karakterističan za one koje intenzivno vežbaju. Iako je mek ružniji mnogo ga je se lakše rešiti od tvrdog koji je začauren na mišić. Njega je potrebno razbiti, usitniti i dovesti u fazu mekog ne bi li se istopio. Jedini način za upešno lečenje je razbijanje kapsula celulita i pravilna masaža za izbacivanje sadržine istih putem limfe do bubrega.

Pri izboru određenog tretmana vodite računa da vam se do detalja objasni na koji način aparat/tretman/aktivne supstance deluju na razbijanje kapsula i na koji način se aktivni sastojci provode dublje u kožu, kao i koja je to dubina. Uzmite u obzir i da efekat terapije u početku treba da bude opuštena koža kao rezultat razbijanja i nestajanja celulita. Kasnije je najlakše kožu zategnuti i za to postoji veliki broj preparata i tretmana. Takođe, nemojte pasti u zamku dijeta/vežbe/tretman = zategnuta koža. Nije ideja da prikrijete celulit već da ga se rešite.

Zašto salonsko prikrivanje celulita nije rešenje? Zato što sve to možete postići i kod kuće uz malo angažovanja. Evo par S.O.S. kućnih saveta za sledeće leto:

Dobar piling preparat - može i palenta, ali ostatke nemojte bacati u kadu da se ne zapuši
Adekvatna krema - trebalo bi da sadrži kofein, nešto od citrusnog voća za tonus i retinol koji podstiče stvaranje kolagena. Možete uzeti i odvojene kreme pa korak po korak.
Infracrvena lampa i/ili folija za umotavanje - idealno bi bilo i jedno i drugo. Infracrvene lampe možete kupiti za 900 dinara na domaćim sajtovima koji se bave prodajom kućnih aparata, a foliju imate u svakoj samoposluzi.
Ulje za masažu - bršljen je super, a postoje i skuplje varijante.
Steper/fitnes centar/vežbe kod kuće. S obzirom da je ideja zategnuti kožu da se celulit ne vidi idealno je krenuti sa jutarnjom gimnastikom, nakon toga tuširanje uz piling, pa nanošenje kreme uz infracrvenu lampu. Lekari tvrde da ona omogućava bolje prodiranje aktivnih supstanci pod kožu. Uveče se pravilno izmasirati uljem (najbolje je otići u neki salon da vam pokažu kako da masirate a da pri tom ne zapušite limfne čvorove), a pred spavanje posle tuširanja opet nanesete kremu i umotate se u foliju. Koža noću najlakše upija a i toplota će otvoriti pore. Rezultate ćete postići već nakon mesec dana uz znatno manje novca koji biste dali za tretmane (čak i ako se odlučite za skuplje kreme).

Tagovi

zdravlje, celulit, vežbanje, žene